Дачић у Москви: Русија је увек на страни Србије

МОСКВА: Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је Русија увек на страни Србије и да јој пружа подршку на великим међународним форумима, додајући да је та подршка битна за одбрану нашег територијалног интегритета и суверенитета.
dacic
Фото: Tanjug (Nenad Nešić)

Дачић је то изјавио новинарима у Москви након сусрета са руским колегом Сергејем Лавровим и потпредседником руске владе Јуријем Борисовим, са којима се састао у оквиру Мешовитог комитета за сарадњу Србије и Русије, те истакао да је та подршка Русије и данас потврђена.

На састанку с Лавровим анализирали смо наше односе и још једном истакли да су наши политички односи на високом нивоу, да је значајан био сусрет двојице председника, Вучића и Путина, у Сочију, као и да је био потврда нашег великог пријатељства, рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије каже да је руског колегу информисао о ситуацији на КиМ, о, како додаје, великим проблемима са којима се суочава српски народ у јужној српској покрајни, опструкцији Приштине, а нарочито указао на последње изјаве приштинских политичара да "уколико Србија не призна Косово да ће избити рат".


Читаку је држављанка Србије, али може да тражи отпуст

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је Велика Британија подржала пријаву Вљоре Читаку против њега у Савету безбедности, али да су се томе успротивиле Кина и Русија и додао да се на њега жалила представница Приштине у САД-у која је, како каже, изрекла низ лажи о Србији и српском народу.

Читаку се жалила јер сам показао њену крштеницу. Нисам жело да манипулишем њеним личним подацима већ сам говорио о томе да је она и даље држављанин Србије. А ако то не жели, треба да затражи отпуст из држављанства, што није урадила, рекао је Дачић новинарима у Москви.

Шеф српске дипломатије је казао да се Читаку жалила на то што је показао њену крштеницу, иако, како је истакао, она на свакој седници СБ цинично оптужује Србију за ''разне измишљотине''- колонизацију Косова, геноцид, силовање 20.000 Албанки...

Велика Британија, која је била председавајућа прошлог месеца, желела је да пошаље писмо и осуди то што сам урадио, али су се Русија и Кина успротивиле, тако да до тога није дошло, рекао је Дачић.

На констатацију новинара да су Албанци с КиМ масовно куповали пасоше у општинама у јужној Србији, Дачић је рекао да они то не морају да раде јер су држављани Србије и имају право на лична документа.

Ту је вероватно било речи о фалсификовању места боравка да би имали погодности ко што је путовање без виза. Не кажемо да Албанци с КиМ не треба да имају наше држављанство, већ констатујемо да га имају, а кажу да су независна држава, казао је Дачић.

Читаку је прошлог месеца поднела пријаву против Дачића јер је јавно показао њену крштеницу из 1990. године да би доказао да су документа Албанцима издавана и на српском и на енглеском језику.


Све то прети да дестибилизује ситуацију на КиМ, дијалог је у прекиду и он свакако неће бити настављен док се не укину таксе, подвукао је Дачић.

Најавио је да ће Србија и Русија наставити комуникацију по питању КиМ, која је, каже, за нашу земљу од посебног значаја јер та Русија даје подршку Србији на свим међународним форумима, увек је на нашој страни, а то је, истиче, од виталног значаја за одбрану нашег територијалног интегритета и суверенитета.

Дачић је најавио и да ће Лавров посетити Србију на пролеће идуће године.

Навео је и да је имао састанак са потпредседником руске владе Борисовим, са којим је, додаје, договорио да се следећа седница Мешовитог комитета одржи почетком марта у Казању.

То је предлог руске стране, они су посебно заинтересовани да се том приликом обиђе и велики индустријски гигант који је, између осталог, зантересован за дислокацију својих производних погона у Србију, рекао је Дачић.

На састанку је, каже, оцењено да се економски односи две земље добро развијају, додајући да је спољнотрговинска размена између Србије и Русије прошле године износила око три милијарде долара.

За првих девет или десет месеци ове године већ смо скоро достигли тај ниво, што значи да ће обим спољнотрговинске размене премашити ту цифру и очекујемо да ће бити за 10 одсто већи него прошле године, а циљ је да у наредним годинама достигнемо размену од четири милијарде долара, казао је Дачић.

Наводи да је тема разговора са Борисовим била и сарадња у области енергетике и како теку преговори између Русије и Украјине, додајући да је за Србију, док се не заврши Турски ток, веома важна траса гаса која пролази кроз Украјину, јер је за сада једина која води гас ка нашој земљи.

Вучић и Путин су о томе већ разговарали у Сочију, српски део гасовода је скоро 90 одсто завршен, Бугарска је кренула да ради, а Јуриј Борисов ме је рекао да су их Бугари известили да дневно раде пет километара гасовода, што значи да би они током следеће године могли да заврше њихов део, рекао је Дачић.

Разговарали су, каже Дачић, и о пројектима у области инфраструктуре, нарочито железничке, пољопривреди, и изразили обострано задовољство што је Србија потписала Споразум о слободној трговини са земљама Евроазијске уније.


Дијалогом решавати питање имовине СПЦ у Црног Гори

Сва статусна питања српског народа у Црној Гори морају се решавати договором, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић и позвао црногорску власт да се, како каже, озбиљно разговара о имовини Српске православне цркве (СПЦ) како би се смириле тензије, а не подстицали сукоби.

Мислимо да то није добро и да може изазвати велике проблеме. Сходно томе сви би требало да имају разумевања да се тај проблем може решити искључиво дијалогом, рекао је Дачић новинарима на питање како ће се решити питање отимања имовине СПЦ у Црној Гори поводом најављеног усвајања Предлога закона о слободи вероисповести и правном статусу верских заједница у тој земљи.

Упитан да ли је са руским министром иностраних послова Сергејем Лавровим, с којим се данас састао у Москви, разговарао о тренутној ситуацији и политичким тензијама у Црној Гори, Дачић је казао да се нису дотакли те теме.

Иначе, шеф српске дипломатије присуствовао је данас у Москви на припремном састанку српско-руског Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу.


Веома позитивно смо оценили развој наших економских односа и закључили да се већ сада припремамо за следећу седницу Мешовитог комитета како бисмо видели који су то следећи пројекти које можемо да радимо, навео је шеф српске дипломатије.

На констатацију новинара да је у Русији све мање наших радника и на питање да ли намерава да се сретне са привредницима Србије који тамо раде, како би их они детаљно упознали са проблемима које имају, Дачић је одговорио да та тема није нова и да је изнета на прошлој сендници мешовитог Комитета.

Биће то разматрано и на следећој седници. Наша је идеја да би требало да се потпише одређени споразум који се тога тиче, да би се решило питање рада наших радника, како ти људи не би имали проблема. Углавном због нерегулисног статуса, они налазе често у проблему. Заинтересован сам да чујем и мишљење наших компанија које овде раде, тако да бисмо могли тим поводом следећи пут да организујемо састанак, истакао је Дачић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести