Дачић: З.Балкан има исту будућност, млади важни за сарадњу

БЕОГРАД:  Први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић поручио је данас да регион Западног Балкана има исту будућност, да би требало да наступа заједно како би се обезбедио мир и стабилност и да млади људи, лишени баласта прошлости, имају значајну улогу у обезбеђивању боље сарадње.
Ivica Daćić na Bezbednosnom forumu Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Дачић је на конференцији посвећеној пројекту "Унапређење дијалога и социјална кохезија у и између БиХ, Црне Горе и Србије", који спроводе УНДП, УНИЦЕФ и Унеско, којом почиње овогодишњи Београдски безбедносни форум, рекао да су три земље пријатељске и да млади, који немају негативни "бекграунд" и који су лишени проблема који се стварају када се стално гледа уназад, могу да коначно гледају напред.

"Интерес свих нас би требало да буде да наше земље боље сарађују, да будемо заједно, да изградимо блок", рекао је Дачић.Он је навео да се често дешава да на састанцима широм света земље једна другу нападају, уместо да заступају заједничке интересе и подржавају једне друге.

"Мислим да ви који сте млади имате интерес да регион буде регион мира и стабилности и боље будућности за све", рекао је Дачић.Он је младима који су присуствовали конференцији рекао да жели да они стално долазе у Београд и да наши људи одлазе у њихове земље,

"Када сам био премијер, у Црну Гору се путовало возом 34 сата. До Сарајева ауто-пут не постоји, сада се гради, зато мислим да је будућност у нашем међусобном повезивању. Нека се регион зове како хоће, некада је била Југославија, сад зовемо Западни Балкан, али како год се звао, живимо заједно, дишемо исти ваздух и имамо, на жалост или на срећу, исту будућност. Надам се да ће она бити лепа, због вас, пре свега", поручио је Дачић.

Он је истакао и да млади имају једну од најважнијих улога у изградњи сваког друштва и да је, како би им се то омогућило, потребно обезбедити квалитетно образовање и запошљавање.

Дачић је, рекао да развој сваког друштва диктира да сви грађани, а посебно млади, буду активни учесници у друштву и покретачи промена, који ће допринети развоју политика, с циљем да се превазиђу кључни изазови са којима се Србија и регион суочавају.

Како је рекао, пројекат “Унапређење дијалога и социјална кохезија у и између БиХ, Црне Горе и Србије”, који спроводе УНДП, УНИЦЕФ и Унеско, а чији је најважнији циљ јачање дијалога и поверења и унапређењивање веза и сарадње, посебно међу младима, сигурно може позитивно да утиче на динамику у региону и створи услове који ће омогућити ширу сарању, пријатељске односе и бољу будућност у региону Западном Балкану.

Он је навео да дијалог за будућност препознаје значајну улогу младих што је неопходан предуслов за напредак друштва и његову стабилну будудућност.

Наводећи да је оснаживање младих неизоставни део Агенде 2030, он је рекао да већина усвојених циљева обухвата и питање младих, односно њихову бољу инклузију изградњом јачих институција, квалитетног образовања, родне равноправности, обезбеђивање пристојног посла и економског раста у наредних 15 година у свету.

"Гледајући из садашње перспективе, кључни фактор за успешну социјалну интеграцију јесте квалитетно образовање и запошљавање. Опредељење Србије да се посвети питању младих потврђено је и усвајањем Националне стратегије за младе за перод од 2015 до 2025. која представља кључни механизам за промоцију и координацију политика младих, које треба да створе услове да се ојачају и признају иницијативе младих и осигура њихово веће учешће у друштву”, рекао је Дачић.

Он је истакао и важну улогу младих у изградњи трајног мира и економског просперитета друштава у којем живе.

"Дужни смо да им обезбедимо услове, како би успесно одиграли своју улогу, промовишу и примене активности с циљем изградње поверења, превазилажења изазова, проналажења решења и јачања социјалне кохезије у Србији и региону", рекао је Дачић.

Национална платформа за дијаог је део заједничког регионалног програма “Дијалог за будцухнсот-промоција дијалога и социјалне кохезије у и између БиХ, Црне Горе и Србије” коју имплементирају УНДП, УНИЦЕФ и Унеско.

Платформе за дијалог су механизми који омогућавају интеракцију између грађана и доносиоца одлука кроз дијалог, а требало би да охрабре младе, цивилно друштво, аадемску заједницу, медије и грађане да заједнички промовишу и актинвости у изградњи сарадње и јачања друштвене кохезије.

У Београду је почео Девети Београдски безбедносни форум под називом "У потрази за правдом у свету подела", на којем ће представници међународне и домаће политичке и дипломатске сцене, као и истраживачи и научници разматрати могућности и изазове са којима се суочавају свет, Европа и свет.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести