Џамић: Не опуштати се због изласка САД из Унеска

БЕОГРАД: Национални координатор за сарадњу с Унеском за културну баштину Владимир Џамић, изјавио је да одлука САД о повлачењу из Унеска није превише изненађујућа, а да то суштински ништа неће променити када је у питању лобирање за чланство Косова у агенцији УН за културу и образовање.

"Ми не треба да се опуштамо. Наш циљ је да Косово не буде у Унеску", рекао је је Џамић у Дневнику РТС.

Он је казао да не очекује да ће остале државе да следе потез Вашингтона и навео да су САД имале турбулентан однос са Унеском од 1974. године када су протестовале због односа према Израелу, а потом 1984. године када су напустиле Унеско што је трајало до 2001. године.

Џамић је напоменуо да од 2013. године САД нису имале право гласа, као ни 2015. када се гласало о уласку Косова у Унеско.

"Утицај које САД имају у свету немају у Унеску и вероватно то незадовољство испољавају изласком из саме организације", навео је Национални координатор за сарадњу с Унеском за културну баштину.

САД су јуче саопштиле да ће се 31. децембра 2018. повући из Унеска пошто сматрају да је та организације антиизраелска и због потребе за њеном "темељном реформом", а потом је и израелски премијер Бењамин Нетањаху саопштио да ће се и Израел повући из чланства у Унеску.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести