Дан: Признање Косова поништава Влада Црне Горе, а не општине

ПОДГОРИЦА: Најављено поништавање владине одлуке о признавању тзв. Косова у парламенту Зете не може имати правно дејство, већ је у питању искључиво политичка одлука, рекли су саговорници подгоричког Дана.
podgorica pixabay
Фото: pixabay.com

Након најаве из зетске општине, није искључено да ће и друге општине следити њен пример, пише портал подгоричког дневника.

Из одборничког клуба "За будућност Зете", предвођеног Демократским фронтом (ДФ), саопштено је да ће на наредној седници локалне скупштине бити усвојена декларација о поништењу и неважењу одлуке о признању тзв. Косова на територији те општине. 

Како су за Дан незванично рекли из већине општина у којима је Демократски фронт на власти, још увек нису сигурни, али није немогуће да се тако нешто размотри и деси у наредном периоду. Како објашњавају, такве иницијативе предлажу одборнички клубови локалним скупштинама. Међутим, пише Дан, мало ко је желео да јавно говори о томе, јер, како истичу, то је шкакљива тема и не желе да излазе у медије пре предузимања конкретних корака.

Председник Општине Зета Михаило Асановић рекао је да ће декларација о "отпризнавању" Косова бити предата у току ове недеље, али засад још увек не зна када тачно. Он је недавно поручио да верује да ће такву декларацију донети и друге општине у којима ДФ има већину. Тај савез, осим у Зети, има своје људе на челу у још пет општина – Никшићу, Будви, Пљевљима, Берану и Мојковцу, док у још неколико општина учествује у власти.

Функционер Нове српске демократије (НСП) и председник Удружења "Косовски божури од Никшића града" Илија Миљанић за каже да је вишедеценијска политика утицала на то да се Црна Гора не пита ништа о Косову и Метохији, као ни и о другим одлукама, јер је то у рукама САД.

"Све појединачне могућности за повлачење иницијативе о признању Косова и Метохије више су него добродошле. Али, претходна црногорска власт следи прозападну политику која је у рукама САД и они су апсолутно у том д‌елу глобализма и немају своје мишљење, већ чисту копију амбасада које се о свему питају у Црној Гори, тако да су они таоци који су заробљени у делу слободне мисли", казао је Миљанић и додао да је Црна Гора под окупацијом НАТО пакта јер он доноси шире одлуке.

Он сматра да би добро било да и Општина Никшић следи Зету и нада се да ће након доношења одлуке о слави града повући и друге потребне потезе.

"Никшић има другачију структуру власти, јер овд‌е постоје многе проевропске партије. јесу проблем Нова српска демократија и Социјалистичка народна партија (СНП), већ је проблем Покрет за промјене (ПзП), које је прозападно и натовско крило и које у Фронту ужива привилегије. То је партија која нема никакву масовност и која има испод 1000 гласача у Црној Гори, али су тренутно у фази да могу да уцењују. Што се тиче осталих корисних партнера, сви уче школу грађанске формације, гд‌е имамо и СНП, који није далеко од тога да се прикључи НСД-у. Што се тиче Демократске Црне Горе, није споран њихов сегмент у Никшићу, али они неће донети одлуку без општег консензуса на нивоу партије и из тих разлога сумњам да ће се та могућност олако остварити у Никшићу", каже Миљанић.

Адвокат и редовни професор на Правном факултету Универзитета "Медитеран" Милош Вукчевић изјавио је за Дан да декларација Општине Зета о поништењу признања "Косово не може производити правно дејство, нити представља правно обавезујући акт".

"У питању је класичан политички акт који има за циљ да промовише политичке ставове појединих политичких партија у сврху њихове предизборне кампање. И сами предлагачи иницијативе су свесни да она не може производити правно дејство и да општине не могу доносити акте који су у искључивој надлежности владе. Признање друге државе је једнострани акт државе која даје признање и то може радити само влада, никако општина", појаснио је Вукчевић.

Адвокат Митар Шушић оценио је да је одлука коју је најавила Општина Зета, са једне стране, несумњиво веран приказ става грађана, не само Зете, већ и читаве Црне Горе, по том питању.

"С друге стране, правно је, ако желимо да останемо у оквирима уставног поретка, потпуно ирелевантна, јер надлежности општина у погледу спољнополитичких активности не постоји. Дакле, ова одлука не може произвести правне последице", каже Шушић.

Како је додао, несрећа овог друштва и земље и произилази управо из чињенице да ставови власти не одражавају интерес народа.

"Они заправо представљају чудну мешавину стварних, претпостављених или очекиваних налога неких других субјеката – западних бирократија, амбасада и пословних кругова са ове или оне стране закона. У нормалним околностима, оваква одлука једне општине била би само лош и уставно нерелевантан перформанс. Међутим, у овом моменту и у нашем друштвено-политичком амбијенту, она је знаковито упозорење кључним доносиоцима одлука да недржавничко држање и игнорисање воље оних у чије име владају могу имати озбиљне последице", истакао је Шушић.

У пљеваљској локалној управи, где је у току формирање нове општинске власти, кажу да немају ингеренције да се баве вођењем државне политике.

"Општина Пљевља не води државну политику нити има ингеренције за то", рекао је председник Општине  Дарио Вранеш.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести