Џанг: Појас и пут се од идеје претвара у реалност, Србија добродошла

БЕОГРАД: Кинеска иницијатива „Појас и пут“ претвара се од идеје у реалност и Кина је спремна да у цео пројекат укључи и Србију, изјавио је председник Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Кине Џанг Деђианг. 
dzang dedjijang
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Иницијатива је пореклом из Кине, али Кина је спремна да заједно са свима укључи и Србију, да заједно подстиче нове резултете у изградњи Појаса и пут, рекао је Џанг обраћајући се на посебној седници Скупштине Србије, којој је присуствовала и премијерка Ана Брнабић.

Наводећи да се искрено нада да ће Србија што пре постати члан европске породице, Џанг је истакао да је Србија прва земља у региону која је остварила стратешко партнерство са Кином чиме је, истиче, отворено ново историјско поглавље. 

Он је позвао на заједничку изградњу светле будућности и стратешког партнерства Кине и Србије. 

Џанг је подсетио на заједничку декларацију коју су председници Кине и Србије, Си Ђинпинг и Томислава Николић потписали 2013. истичући да су 2016. приликом посете кинеског предсендика Србији билатерални односи подигнути на ниво свеобухватног стратешког партнерства.

Навео је и овогодишње посете Томислава Николића и Александра Вучића Кини, те да су они у сусрету са кинеским председником постигли важне консензусе о даљем продубљивању традиоционалног пријатељства и међусобног стратешког поверења. 

Говорећи о дугогодишњем традиционалном пријатељству две земље, Џанг је навео да су политички односи Србије и Кине на веома виском ниову. 

Кинеска страна ће подржавати пут који је народ Србије сам изабрао, као и напоре Србије у очувању суверенитета и територијалног интегритета Србије, рекао је  Џанг. 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести