Деца Војводине добијају школу у природи

Председник општине Нови Бечеј Саша Максимовић каже за „Дневник” да је пројектна документација за реконструкцију и обнову дворца Хертеленди-Бајер у Бочару завршена и предата Управи за капитална улагања АПВ, која ће расписати јавну набавку.
Dvorac Hertelendi-Bajer u Bočaru uskoro u novom ruhu Foto: J. Ivanović
Фото: Дворац Хертеленди-Бајер у Бочару ускоро у новом руху Фото: Ј. Ивановић 

Радови на обнови дворца, који ће постати школа у природи за децу предшколског узраста и нижих разреда основних школа, почеће већ ове године, а очекује се да ће бити готови већ идуће.

– Финансијер радова је Покрајинска влада, преко Управе за капитална улагања – казао је Максимовић. – Верујем да ће набавка бити расписана већ кроз десетак дана, након чега Управа има рок од 30 дана да изабере извођача радова.Реконструкција дворца коштаће 360 милиона динара, што подразумева грађевинске радове, након чега остаје опремање.

Дворац има 2.190 квадрата, пројектом је планирана изградња смештајног павиљона површине 731 квадрат, објекта за рекреацију на 340 квадрата, али и 492 метра ограде (Саша Максимовић)

– Пројекат за опремање такође ради Општина, и још се не зна колико ће новца требати – напомиње Максимовић. – Обнова дворца значи и буџету Општине, али, још важније, самом насељеном месту Бочар, које има око 1.200 становника и које ће добити нови живот, те такав објекат неће дозволити да се село угаси. Отвара могућност и приватном сектору да се развије, уколико се направи смештај и за родитеље.

Нови Бечеј, осим дворца Хертеленди, има још четири, од којих је још један у власништву локалне самоуправе и није предмет реституције као остали, а то је дворац Карачоњи у Новом Милошеву, за који Општина такође има планове.

– Остали дворци су или предмет реституције или у приватном власништву. Хертеленди је пре ове намене био психијатријска болница, која је затворена 2005. године, и од тада стоји празан и напуштен у изузетно лошем стању, зато је и потребна велика сума новца да би био обновљен – истиче Максимовић.

Фото: Председник опшине Нови Бечеј Саша Максимовић Фото: Ј. Ивановић 

Током 2011. године кренула је санација дворца, међутим, то је заустављено годину после, након чега су уследиле тужбе.

– Та реконструкција се неславно завршила, али зато ћемо већ следеће године моћи да кажемо да имамо потпуно нов објекат, који може примити стотину деце на боравак, плус њихове наставнике. Деца предшколског узраста, као и ђаци нижих разреда основне школе из целе Војводине, долазиће на екскурзију у Бочар, а надамо се и деца из целе Србије потом – каже Максимовић, и додаје да још увек није одлучено о томе ко ће управљати дворцем у име локалне самоуправе, али су сви добродошли и Општина ће се потрудити да Хертеленди буде место за сву децу наше државе.

Фото: Дворац Хертеленди-Бајер у Бочару ускоро у новом руху Фото: Ј. Ивановић

Дворац у стилу сецесије из 19. века добиће и нове објекте, комплетно уређење 1,7 хектара дворишта, чиме ће оно бити проширено. Сам дворац има 2.190 квадрата, пројектом је планирана изградња смештајног павиљона површине 731 квадрат, објекта за рекреацију на 340 квадрата, али и 492 метра ограде.

– Пројекат је проширен јер је пре подрзумевао само обнову главне зграде, али пројектна документација предвиђа обнову и помоћних зграда, у којима ће бити смештајни павиљони, портирница за домара, додатне објекти, као што су алатнице, објекти за рекреацију, терени, али и пречистачи воде и отпадних вода, чиме ће бити уређена канализација, трафостанице, као и трим-стаза, фитнес на отвореном, терен за мали фудбал с травнатим делом, игралиште за децу на природној подлози, као и тартан, амфитетар на отвореном, дакле, уређење комплетног простора, с озелењавањем и прикладним садржајима за децу – навео је Максимовић.


Након реконструкције следи опремање

Председник општине Нови Бечеј Саша Максимовић каже да је процењена вредност радова према пројектној документацији око 360 милиона динара, али да ће се тачна цифра знати када буде расписана јавна набавка и изабран понуђач.

– Након тога нам следи опремање дворца, а сигурно је да ћемо већ идуће године имати дечју грају из реконструисаног дворца Хертеленди-Бајер у Бочару, селу које ће добити нови замах и живот – истакао је Максимовић.

План је да већи део радова на дворцу Хертеленди буде завршен до краја ове године.


Он је казао да се завршетак радова на обнови дворца Хертеленди-Бајер очекује следеће године.

– Документација је урађена озбиљно да би објекат у једном делу био и самоодржив, да не буде суфинансиран и у проблему, већ да има капацитет да буде самоодржив – рекао је Максимовић. – Биће уређено комплетно двориште и дворац обновљен на најбољи могући начин.

Фото: Бочар  Фото: Ј. Ивановић 

Директор Управе за капитална улагања Недељко Ковачевић је рекао да је у оквиру новог пројекта који је рађен, промењена само намена комплекса и да ће бити на располагању деци предшколског и раног школског узраста за рекреацију, едукацију и социјализацију.

Максимовић истиче да је значај обнове дворца велики за све становнике Бочара, али и целу општину. – Ниједно село не отписујемо, већ им дајемо прилику да имају још бољи живот – каже Максимовић.

Маша Стакић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести