Декларација ЕУ: Очекујемо конкретан напредак ка обавезујућем споразуму БГ и ПР

ТИРАНА: Лидери Еувропске уније и држава чланица данас су у Тирани у закључима у Декларацији коју су потписали навели да од Београда и Приштине очекују конкретан напредак ка свеобухватном и легално обавезујућем споразуму о нормализацији односа, али и то да се сви до сада договорени споразуми у потпуности поштују и то без одлагања.
s
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

"То је од кључног значаја за стабилност и развој целог региона и како би се осигурало да стране могу да иду даље на свом европском путу", наводи се у Декларацији у деветој од 33 тачке односно закључка  са Самита ЗБ ЕУ.

 У Декларацији са Самита у Тирани, који је први пут одржан у региону западног Балкана, навели су да у потпуности настављају да подржавају напоре високог представника ЕУ и специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана (Мирослава Лајчака).

 "Поново наглашавамо наше јако очекивање да ће се сви постигнути споразуми потпуно поштовати и спровести без одлагања", закључено је у Декларацији са Самита у Тирану којем је присуствовао и председник Србије Александар Вучић.

 Лидери ЕУ и држава чланица апеловали су на Београд и Приштину да се ангажују у конструктивном решавању спорова и да се уздрже од једностраног и/или провокативног деловања које би могло довести до напетости и насиља.

Такође апеловали су на обе сране да се уздрже и до реторике која није погодна за дијалог.

"Подсећамо обе стране на одговорност коју деле у обезбеђивању мира и стабилности", навели су лидери ЕУ и земаља чланица у документу Декларација из Тиране.

Шолц потврдио да је нова верзија предлога достављена Београду и Приштини

Немачки канцелар Олаф Шолц потврдио је данас да је нова верзија предлога за нормализацију односа између Београда и Приштине који је израдила ЕУ достављена обема странама.

Како је истакао Шолц на конференцији за новинаре након Самита ЕУ-Западни Балкан у Тирани, Немачка је посвећена напретку у дијалогу, преноси приштинска Коха.

Што се тиче либерализације виза за тзв. Косово, Шолц је рекао да је важно да се то деси.

Високи представник за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозеп Борељ рекао је раније данас по доласку на самит ЕУ-Западни Балкан у Тирани да је последња верзија предлога у дијалогу већ прослеђена Београду и Приштини.

Борељ је рекао да је последња верзија текста послата јуче Београду и данас Приштини, на разматрање, а одговарајући на питање да ли је могуће решење до 2024. године, казао је да не треба постављати вештачке рокове.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести