Делегација ПР: Таксе остају док БГ не промени понашање 

БРИСЕЛ: Након састанка у Бриселу на којем је шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини поново затражила укидање такси на робу из Србије и БиХ, чланови приштинске делегације поновили су да одлука неће бити промењена све док Београд не промени понашање.
Dijalog Beograd Pristina/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић/Приштина

"Тарифе се неће укинути безусловно, а Србија мора да прекине са кампанијом повлачења признања косовске независнсти", казао је члан делегације Пришитне Шпенд Ахмети.

Према Ахметијевим речима, недавно формирани тим има "ексклузивну одговорност" да преговора о како каже, коначном споразуму са Србијом, уз консултације са осталим приштинским званичницима.

“Наша порука ЕУ јесте да смо ми спремни. Ми смо једна екипа која представља Косово и спремни смо да разговарамо о отворнеим питањима", казао је Ахмети и додао да то не треба погрешно схватити као њихову спремност на било какве компромисе само због признања од стране Србије.

После разговора у Бриселу чланови тима најављују појачану динамику разговора у наредом периоду. 

Косовска страна је у Бриселу изнела очекивања да ће се током дијалога покренути и питања расветљавања судбине несталих и ратне одштете. 

Фатмир Љимај, који је заједно са Ахметијем на челу тима, очекује да се дијалог више неће водити ”по одвојеним питањима” већ да ће се ићи на свеобухватан споразум са Србијом, који би, како каже он, требало да подразимева ”међусобно признање”.

“Односи између Косова и Србије нису нормални и ми смо овде да би вратили ствари у нормалу. Ми смо представили низ услова које треба да испуни Србија да би се створили нормални услови за наставак дијалога", рекао је Љимај.

Шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини састала се данас у Бриселу са приштинском делегацијом коју је у циљу наставка дијалога са Београдом 15. децембра формирао косовски парламент. 

Том приликом размењена су мишљења о стању дијалога, а висока представница је поновила неопходност укидања такси које су косовске власти увеле за робу из централне Србије, наводе у Европској служби за спољне послове. 

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести