Делегација скупштине АП Војводине на међународној конференцији о иновацијама у Гвидору у Ирској

Гвидор/Нови Сад: Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и потпредседници Скупштине АПВ Дамир Зобеница и Александра Малетић учествовали су данас у раду међународне конференције посвећене иновацијама и технолошком напретку, која се одржава у Гвидору у Ирској, у округу Донегал.
1
Фото: Скупштина АП Војводине

Делегација Скупштине АП Војводине на конференцији учествује на позив Скупштине европских регија (АЕР), која је заједно са ирском Државном агенцијом задуженом за економски, друштвени и културни развој један од главних организатора овог међународног скупа, током којег ће бити представљени пројекти пре свега младих иноватора и научника.

На конференцији је било речи о напретку у различитим техничким областима као што су биотехнологија и медицина, рачунари и електроника, хардвер, софтвер, интернет, вештачка интелигенција, роботика, телекомуникације, нанотехнологија, енергија и транспорт. Сваке године, на крају конференције, комисија састављена од стручњака са водећих универзитета и компанија, додељује признања из поменитих области.

 Пастор, Зобеница и Малетић одржали су састанак са Михелом О Ханихом, потпредседником АЕР-а задуженим за младе, културу и туризам о могућностима даље сарадње и заједничких пројеката АП Војводине и ове најзначајније европске регионалне мреже.

С обзиром на чињеницу да је Државна агенција задужена за економски, друштвени и културни развој у Ирској развила мрежу од 30 иновативних дигиталних центара, председник Пастор је оценио да би научно-технолошки паркови и старт апови у АП Војводини могли да повезују запослене који би заједнички сарађивали на иновацијама, пројектима и технолошком развоју, у циљу даљег напредовања и размене искуства и знања.

Зобеница, који је и потпредседник АЕР-а задужен за регионални економски развој, истакао је да је учешће на овој значајној конференцији континуитет у сарадњи АП Војводине и АЕР-а, као и да је ирска Државна агенција за економски, друштвени и културни развој прошле године била активан учесник Регионалног пословног форума, који је по четврти пут одржан у АП Војводини. Он је подсетио на то да је прошлогодишњи форум био посвећен информационим и комуникационим технологијама, као и креативној индустрији, а на ове теме разговарало је 230 учесника из 35 земаља и 69 регија.

Скупштина европских регија (АЕР) је највећа независна мрежа региона у Европи која је основана 1985. године и окупља више од 150 региона из 30 земаља, укључујући и 15 међународних организација. Ова институција има велику улогу у препознавању региона као кључних актера у процесу доношења одлука и даљој изградњи Европе, а АП Војводина је пуноправани члан од 2002. године.

Од тада, Скупштина АП Војводине је као веома активна регија и поуздан партнер АЕР-у била организатор и домаћин више конференција, форума и манифестација.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести