Делегација странке Заветници враћена с хрватске границе

БЕОГРАД: Председница Српске странке Заветници Милица Ђурђевиц Стаменковски изјавила је за Танјуг да је осмочлана група посланика ове странке, у којој је било пола жена и функционери Заветника данас, без званичног образложења враћена са хрватске границе и да им је забрањен улазак у ту земљу.
z
Фото: Ilustracija/zavetnici.rs

Забрана уласка им није изречена јутрос када су ушли у Хрватску, већ по повратку из Доње Градине у БиХ, где су отишли након посете Јасеновцу

Делегација је пошле четверочасовног чекања на граници, упућена да се у Србију врати преко БиХ и тренутно се налази на путу за Србију.

Јутрос око 7 часова прешли смо хрватску границу на Батровцима и у 9 стигли на литургију у Јасеновац, а након тога посетили Музеј пострадалима, положили цвеће на јасеновачки споменик. Након разговора са монаштвом, упутили смо се у Доњу Градину, део комплекса јасеновачког логора који се налази са друге стране границе, у Босни и Херцеговини, на 20 минута вожње од централног дела логора Јасеновац, испричала је Стаменковски за Танјуг.

У Доњој Градини су, наставља она, положили венце, запалили свеће и упутили се ка Хрватској да се сретну са владиком Јованом Цхулибрком, који их је чекао у Пакрацу.

При напуштању БиХ и поновном уласку у Хрватску, Гранична полиција Хрватске нас је издвојила из колоне и обавестила да ће нам бити изречене забране уласка, одузела нам пасоше и скоро четири сата смо били на граници по највећој врућини без могућности да се крећемо, готово и воду да пијемо. Инсистирали смо да нам одговоре зашто нам је изречена забрана, али су одбили да то учине и рекли нам да можемо да се жалимо Министарству унутрашњих послова Хрватске у неком будућем периоду, додала је Стаменковски.

Она каже да су од уласка у Хрватску јутрос уочили да их прате нека возила и да су она била ту и испред цркве када су полагали венце, обилазили музеј и ишли за Доњу Градину, и сачекала их у повратку.

Након четири сата чекања, добили смо решсења о забрани уласка, али у њима није наведено на колико нам је времена забрањен улазак у Хрватску, каже Милица Ђурђевић Стаменковски.

Истиче и да се делегација која је заправо ишла на ходочашће и да ода пошту невино страдалим жртвама понашала цивилизовано, хришћански и без истицања било каквих државних симбола Србије или страначких обележја.

Никаквих провокација са наше стране није било да би нам се изрекла забрана. Слутим да је посреди посета Јасеновцу као основни мотив забране, јер они чине све да се о овој теми не говори у јавном простору, а камоли у институцијама и политичком животу у Србији. Да је раније постојао било какав разлог за забрану, они нам не би дали да јутрос пређемо границу и боравимо у Хрватској, каже Стаменковски.

Истиче да је парадоксално да је у једној чланици Европске уније ограничена слобода кретања грађанима, политичким функционерима, а на концу и народним посланицима у будућем сазиву парламента Србије.

Стаменковски каже да ће се делегација Заветника чим вечерас стигне у Београд или сутра ујутру обратити званичним институцијама Србије и инсистирати да оне реагују и затраже од хрватских надлежнх институција одговор зашто су враћени са границе.

Тражићемо то, не само због нас него и због положаја српског живља у Хрватској и свих људи који желе да посете свој завичај или обиђу логор у коме нису страдали само Срби, закључује Милица Ђурђевић Стаменковски.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести