Делегације БГ и ПР у Бриселу, Петковић се састао с Лајчаком

БРИСЕЛ: БРИСЕЛ: Председник Канцеларије за КиМ и шеф делегације Београда у дијалогу с Приштином Петар Петковић састао се у Бриселу са специјалним представником ЕУ Мирославом Лајчаком.
p
Фото: Tanjug/ F. Krainčanić

Након билатералног састанка обе делегације са ЕУ посредницима, у згради Европске службе за спољне послове у Бриселу почеће и нова рунда дијалога Београда и Приштине на нивоу експерата.

Договорена је да се разговара о две теме - међусобним финансијским потраживањима и имовини.

Пред ову рунду разговора, из Београда је српска страна поручила да ће поново покренути питање неспровођења договора о Заједници српских општина.

Очекује се да се директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић на крају данашњих разговора обрати медијима у Бриселу.

Технички разговори делегација Београда и Приштине настављају се тачно после месец дана паузе након што је претходни састанак на нивоу експерата планиран за 28. септембар отказан због мера карантина у Европској служби за спољне послове у Бриселу.

ЕУ посредници у дијалогу наводе да ће агенда сутрашњег састанка остати иста као што је била планирана за септембар када је договорено да се разговара о две од три започете теме међусобним финасијским потраживањим и имовини.

Дијалог Београда и Приштине у септембру је дошао у блокаду због одбијања косовске стране да разговара о унапред договореној теми невећинских заједница односно формирања Заједнице српских општина.

Специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак је крајем септембра констатовао да "једна страна није спремна" да разговара о ЗСО.

Истовремено из Београда је поручено да је "неопходно и од кључног значаја за будућност дијалога" да Приштина докаже спремност да ради на примени ЗСО, а да ће српска страна на сваком састанку инсистирати на тој теми.

У покушају да одблокира питање формирања ЗСО, Мирослав Лајчак је током октобра посетио Београд и Приштину.

Том приликом обе стране су потврдиле своју преданост наставку дијалога.

Мирослав Лајчак је констатовао да питање ЗСО мора бити део коначног свеобухватног правообавезујућег споразума о нормализацији односа Београда и Приштине.

ЕУ, као главни посредник у дијалог Београда и Приштине, очекује да би до финалног договора две стране могло да дође у наредним месецима уколико се конструктивно и у доброј вери приступи наставку процеса преговора.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести