Демократе и ПСГ на заједничкој листи?

БЕОГРАД: Демократска странка (ДС) и Покрет слободних грађана (ПСГ) преговарају о заједницкој сарадњи, али и о томе да евентуално заједно изађу на предстојеће парламентарне изборе, пише "Блиц".
izbori, tanjug
Фото: Tanjug/ J.Pap, ilustracija

Према незваницним информацијама листа, разговори о томе вођени су и пре два, три месеца, али су ових дана поново актуелнизовани, нарочито у светлу све цешћих спекулација да би неке странке, које су најпре заступале идеју бојкота, могле да се предомисле и позову бираце да изаду на биралишта.

Да то није немогућ сценарио сведочи и то што и унутар саме опозиције нема јединства по питању бојкота.

Такође, иако је ДС чланица опозиционог Савеза за Србију (СзС) ције су странке подржале бојкот, међу демократама нема јединства по питању бојкота.

Са друге стране, и ПСГ још није донео одлуку о томе да ли ће изаћи на изборе или ће их бојкотовати, или ће се прикљуцити онима који заступају бојкот.

"Идеја је да се направи стратешка сарадња две странке, уједињене ДС и ПСГ је сасвим природна, јер се ради о две организације проевропски орјентисане, грађанске, и да као такве заједно у перспективи изађемо на изборе. Такође, намера је да заједно разговарамо и са другим опозиционим странкама и покретима, укљуцујуци и оне на локалу који деле ставове попут наших, а нису за то да не кандидују своје политике", објашњава извор "Блица" из редова демократа.

Један од ставова је, како наводи извор листа, да на парламентарне изборе треба изаци јер идеја о бојкоту, коју је инаце нацелно прихватила ДС, све мање има смисла. Такоде, како наводи, све цешце се цује да би било најбоље да актуелна опозиција на изборе изаде у две колоне, а у једној од њих би управо биле ДС и ПСГ.

"Ни ПСГ није искљуцив по питању изласка на изборе, нити су у ДС сви за бојкот. Оцекивања су да би ствари могле да се промене и да се, пре свега ДС, предомисли, јер добар део цланства сматра да неизласком на изборе странка може да нестане са политицке сцене. Исто је и са ПСГ, који је свестан да нема тако озбиљну организацију коју има ДС, и да це имати тешкоце да без ње постигне резултат", објашњава извор "Блица".

Он наводи и да је идеја да до средине децембра дође до конацног уједињења ДС, СДС и ЖС, и да се онда разговори са ПСГ и формализују. На том послу поцеле су да раде демократе, покренувши иницијативу унутар странке да се уједињење догоди до 15. децембра.

За сада, потврду ове информације није било могуце добити ни у ДС ни у ПСГ, јер она тренутно цирулише у уском кругу људи, и још није стигла до странацких органа, напомиње "Блиц".

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести