СзС блокира улазе у РТС

БЕОГРАД: Лидери и присталице Савеза за Србију окупиле су се у подне испред улаза у зграду Радио-телевизије Србије, а до 20 сати ће, како су јуче најавили, блокирати сва три улаза у зграду јавног сервиса до 20 сати, упркос негативним реаговањима на ту акцију.
blokada rts, tanjug
Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bk

Окупљени су блокирали сва три улаза у РТС, из Таковске, Абардареве и технички улаз, а међу окупљенима су лидери СзС Драган Ђилас, Вук Јеремић, Бошко Обрадовић, Марко Бастаћ, Борко Стефановић, Мариника Тепић, Никола Јовановић...

Присталице Двери стигли су у колони на чијем је челу био транспарент "ЕУ бирај: Вучић или демократија".

"Овде смо јер РТС у последњих осам година не ради свој посао. Не можете ми рећи да грађане не занима шта се дешава", рекао је председник Народне странке Вук Јеремић и позвао раднике РТС-а да професионално обављају свој посао.

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Додао је да је ово протест упозорења и додао:

"Свако ко жели да изађе из зграде јавног сервиса може то да учини, али ће бити забрањен улаз".

Он је рекао да РТС не обавештава јавност о ономе што се дешава у друштву, те да сигурно постоји заинтересованост јавности за Александра Обрадовића из Крушика, Марију Лукић из Бруса...

Упитан да ли је ово притисак на медије, на шта су указали поједини медијски посленици, Јеремић је рекао да је ово "притисак да се РТС ослободи од притиска".

Испред улаза у Таковској улици приметно је присуство полиције, али не у великом броју, а окупљен је велики број медијских екипа.

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Новинарска удружења синоћ су указала да блокада није прихватљива, да је реч о притиску, како је рекао председник УНС Владимир Радомировић, те спречавање новинара да раде свој посао, како је рекао председник НУНС Жељко Бодрожић. Менадзмент и колегијум РТС су упозорили да неправилности у њиховом раду, ако их има, не смеју да се исправљају физичким насиљем, већ у оквиру легалних механизама.

"Осим што је овакво понашање недопустиво, оно је и веома опасно и до сада су пуком срећом и разумним понашањем органа безбедности избегнуте озбиљне и несагледиве лоше последице за све", истичу менадзмент и уређивачки колегијум јавног сервиса.

Милан Станић: Скуп СзС испред РТС није уредно пријављен

Нетачно је да је Савез за Србију уредно пријавио данашњи скуп испред зграде РТС, а приликом пријављивања организатори нису испоштовали Закон о јавном окупљању, изјавио је Милан Станић, начелник Полицијске управе за град Београд.

Председник Извршног одбора Покрета за преокрет Милорад Бједов приступио је 11. децембра у просторије Полицијске станице Палилула и поднео пријаву за јавно окупљање 13. децембра ове године активиста Савеза за Србију испред зграде Радио -телевизије Србије (РТС), испред сва три улаза, у времену од 12 до 20 часова, прецизирао је Станић у писаној изјави и додао:

"Полицијска станица Палилула истог дана уручила је обавештење контакт особи из Савеза за Србију у вези поднете пријаве, којим је констатовано, најпре, да је пријава неблаговремена, јер није поднета у законом прописаном року, и некомплетна, јер не садржи потребно и законом прописано, те се са тим у вези скуп не сматра пријављеним".

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести