Део опозиције оценио блокаде и протесте успешним

БЕОГРАД: Опозиционе странке које подржавају данас одржане протесте и блокаде путева широм Србије оцениле су те скупове као успешне и оптужиле власт да је прибегла насиљу и неоснованом хапшењу грађана.
т
Фото: Танјуг/Небојша Раус

Председник Странке слободе и правде (ССП) Драган Ђилас тврди да су данас председник Александар Вучић и власт показали своје право лице, лице, како је рекао, „насиља и бруталности“.

„Није им било довољно што су дали налог полицији да хапси мирне грађане, да са лисицама на рукама приводи жене, већ су дали налог својим криминалцима да моткама и багерима крену на народ који се бори за земљу, воду и ваздух“, поручио је Ђилас у саопштењу.

Он још тврди да у нормалним и демократским државама грађани имају свако право на мирни протест и блокаде, док се само у „Вучићевој Србији“, како додаје, „на голоруке људе шаљу плаћеници да туку грађане, тако што се прво да налог полицији да се повуче“.

Председник Покрета слободних грађана (ПСГ) Павле Грбовић оптужио је Српску напредну странку да је, како тврди, спремна да изазове грађански рат зарад власти.

„Режим Српске напедне странке данас је показао да је зарад опстанка на власти спреман да у Србији изазове грађански рат. Срећом, осим мале групе криминалаца више нико у Србији није спреман да брани режим и да жртвује своје и туђе животе како би СНС добио још један мандат на власти. Мала група мафијаша која летвама напада слободне грађане је њихова последња одбрана“, каже Грбовић.

Фото: Танјуг/Ненад Михајловић

Он додаје да су грађани данас показали импесивну храброст и грађанску свест и започели, како наводи, „процес ослобађања Србије који више нико не може да заустави“.

Из Народне странке су поручили да, како се наводи у њиховом саопштењу, данашње насиље над демонстрантима који су протестовали широм Србије не сме остати некажњено и да сви који су тукли и малтретирали грађане морају бити најстроже кажњени.

„Народна странка упозорава режим да не прибегава проливању крви грађана Србије зарад опстанка на власти“, наводи се у саопштењу НС.

Они су позвали на хитно ослобађање свих приведених грађана који су данас протестовали широм Србије, као и да се хитно ван снаге ставе закони о референдуму и експропријацији, због којих су се грађани окупљали.

Повереница Градског одбора Демократске странке Зрењанин и портпаролка демократа Алиса Коцкар најоштрије је осудила насиље на данашњем протесту, које је, навела је Коцкар, извршено како од стране полиције, тако и од стране организованих криминалних група.

“Захтевамо да наши суграђани, али и сви други ухапшени грађани Србије, буду одмах пуштени на слободу, а да надлежне институције процесуирају оне који су покушавали шипкама, чекићима и шакама да бране режим Александра Вучића“, поручцила је Коцкар у саопштењу.

Еколошки устанак, један од организатора данашњих протеста и блокада, оценио је да су ти скупови успели и преко њихових очекивања.

„Србија је стала, као што смо обећали. Блокада упозорења успела је и преко наших очекивања. Хиљаде људи излило се на улице и путеве широм земље, у атмосфери заједништва и с потпуно јасним циљем: да кажемо ''не'' закону за отимање имовине по кратком поступку...“, поручили су, поред осталог, из Еколошког устанка.

Блокаде саобраћајница широм Србије данас су, на позив организације "Крени Промени" и неколико еколошких удружења, одржане у више градова Србије у знак протеста због Закона о експропријацији и Закона о референдуму и народној иницијативи.

На неколико места, пре свега у Новом Саду и Шапцу, забележни су инциденти, а било је и полицијских привођења.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести