Дик Марти незадовољан истрагом швајцарских власти о претњама смрћу

ЖЕНЕВА: Бивши известилац Савета Европе Дик Марти, који је већ две године под посебном заштитом због претњи смрћу, каже да је разочаран начином на који швајцарске власти воде истрагу, да су могли брже да реагују, као и да мисли да "циљ није био заиста" да га убију, већ да се одговорност припише косовским Албанцима.
d
Фото: Youtube Printscreen

Марти је 2011. обелоданио извештај о умешаности припадника тзв. ОВК у отмице, убиства и трговину органима на КиМ и у "Жутој кући" у Албанији. Од децембра 2020. је под високом полицијском заштитом пошто га је федерална полиција Швајцарске (ФедПол) обавестила да "припадници српског подземља, обучени и овлашћени од српске полиције и обавештајних снага, желе да буде убијен, да би за то окривили Албанце на Косову".

"Циљ није био заиста да ме убију, то је био начин. Циљ је био да се одговорност пребаци на косовске Албанце", рекао је Марти пре два дана за швајцарску телевизију РТС. Марти је упитао швајцарске власти зашто, кад су већ имали такве информације, зашто их онда нису "дискретно, дипломатски" пренели Србији. Да су саопштили да "тачно знају шта се дешава код њих, уз молбу да ствари доведу у ред" онда "сам циљ операције која је била у току више не би имао смисла, јер би они били откривени", рекао је Марти, који каже да, уместо такве реакције Швајцарске, он има толико дуго заштиту.

Саветник премијерке Србије Никола Стојановић је за швајцарски РТС рекао да су информације о претњама смрћу Мартију "класификоване као тајна" и да не може да их обелодани, али да држава Србија ни у ком случају у то није умешана.

"Могу вам дати своје најчвршће уверење да ниједна од наших институција, ниједан орган владе не стоји иза претњи смрћу господину Дику Мартију. Њега веома ценимо у Србији", рекао је Стојановић, наводи швајцарска телевизија. Почетком јануара српске власти су швајцарској телевизији саопштиле мејлом да су "сви осумњичени испитани и да су прошли чак и детектор лажи", да нико од њих није знао за никакву заверу и да су резултати испитивања и истраге пренете швајцарским властима.

"Што се тиче (швајцарске) полиције, она је предузела мере за моју заштиту, али разочаран сам и не разумем методе истраге швајцарских власти у мом случају. Дуго сам био истражитељ и не желим да делим лекције, али чини ми се да методе које су примењене на мом случају нису уобичајене", указао је Марти. Марти је рекао да нема смисла само штити мету, већ је потребно и предузети нешто, због чега и не разуме да је тек после осам или десет месеци од како је добио претње, покренута истрага, а тек после 16 месеци упућена делегација "ФедПола" у Београд.

Швајцарска телевизија објавила је и документарац поводом изласка Мартијеве књиге "Под високом заштитом". Аутори филма су упознали човека који је указао на претњу смрћу Мартију, а ради се о, како тврди, особи чеченског порекла рођеној на Косову, која је 1990-их радила за српску, а потом и као тајни агент за европску полицију. "ФедПол", будући да је радио и за швајцарску полицију, сматра га поузданим извором. Филм, захваљујући до сада необјављеним документима и сведочењима реконструише разговор тајног агента, којег води под именом Сони, са припадником српског подземља "К". Марти каже да, пошто су демаскиране намере, нема више амбиција да се спроведе његово убиство, али зато међу присталицама бивше ОВК постоји огромна мржња према њему.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести