Ђилас најавио тужбу против Вучелића

БЕОГРАД: Председник Странке слободе и правде (ССП) Драган Ђилас најавио је тужбу против Милорада Вучелића, главног и одговорног уредника Вечерњих новости, због необјављивања одговора на лажи које је изнео министар финансија Синиша Мали, саопштио је данас ССП.
dragan djilas, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

"Вучелић је грубо прекршио Закон о јавном информисању и медијима одбијајући да објави мој одговор на нетачне тврдње које је 18. јануара у ауторском тексту објављеном у Вечерњим новостима изнео магистар Синиша Мали. Због тога ћу поднети тужбу и захтевати да суд наложи објављивање одговора, исто онако како сам то већ урадио са РТС и Ненадом Љ. Стефановићем", изјавио је Ђилас.

У одговору који Вечерње новости нису објавиле, Ђилас је на наводе Малог да "ништа добро није урадио за грађане као градоначелник Београда", навео да "стотине деце рођене из програма вантелесне оплодње, пуна плата трудницама, помоћ за 100.000 пензионера од 20.000 динара, изграђених 45 обданишта, осам ?кола, четири дома здравља, три моста, асфалтираних 999,4 км улица".

"То је оно што је остало иза мене, а грађани су препознали па је листа коју је водио на београдским изборима 2012. године добила убедљиво највећу подршку", навео је Ђилас.

"Синиша Мали је поново користио нетачан податак о дугу града Београда од 1,2 милијарде евра. На дан 31. 08. 2013. Укупан дуг Београда је био три пута мањи, тачно 403 милиона евра, што је званичним дописом саопштила Управа за јавни дуг Министарства финансија", констатовао је Ђилас.

Он је оценио нетачним да су његове фирме у време када је био градоначелник приходовале 619 милиона евра.

"Тачно је да сам био сувласник највеће компаније у области медија оглашавања и телевизијских права на територији целе бивше Југославије и неколико околних земаља, тачно је да је у компанији радило више стотина људи, да је просечна плата била 1.000 евра и да компанија у Србији није имала ниједног државног клијента. Тачно је и да сам сав порез плаћао у Србији и да је тај износ више десетина милиона евра", рекао је Ђилас.

Демантовао је и тврдње Малог да се план "Србија 2020", који је донела ССП, заснива на "смањењу привремених и повећању трајних расхода уз смањење трајних прихода".

Како је навео, план предвиђа смањење привремених расхода од 700 милиона евра одустајањем од пројеката попут националног стадиона и пруге Баја-Суботица-Сегедин, али и смањење трајних расхода од 1,3 милијарде евра.

"Предвиђено је и повећање трајних прихода од 400 милиона евра опорезивањем кладионица и казина, као и повећањем акциза на цигарете. Када се узму сви елементи плана који укључују и смањење пореза и доприноса, повећање расхода

за плате лекара, професора, васпитачица, медицинских сестара и техничара, план има позитиван ефекат на буџет од чак 700 милиона евра", навео је Ђилас, стоји у писаном саопштењу ССП.

"Свакоме је јасно да плус од 700 милиона евра значи суфицит у будћету, а не дефициит од 4 одсто БДП, како тврди господин Мали. Самим тим је и бесмислена теза да би измишљени повећани дефицит довео до повећања јавног  уга",констатовао је он.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести