Ђилас: Не оваква Жандармерија; Јовичић: Не правдај вандализам

БЕОГРАД: Драган Ђилас данас тврди да није претио укидањем жандармерије, кад буде на власти, већ, каже, овакве жандармерије, а члан Председништва СНС Александар Јовичић му узвраћа да не покушава да оправда насиље и вандализам својих страначких присталица и да та јединица неће бити страначка као што је то била у његово време.
rts upad, tanjug
Фото: TANJUG/ TANJA VALIC/ nr

Ђилас је данас саопштио да ће Жандармерија постојати, али у њој неће бити места за оне који грађане називају 'руљом' и 'хулиганима', те за оне који су повезани с криминалом.
"Без обзира на чињеницу да је већина полицајаца присутних у згради професионално обављала свој посао, као и на то да је комуникација с начелником београдске полиције, али и са командиром жандармерије била коректна, велики број грађана је претучен...", наводи Ђилас.

Он је додао да ни Брковић, као ни министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, "очигледно нису свесни чињенице да жандармерија није, како кажу, 'њихова јединица', већ јединица државе Србије и грађана Србије чију безбедност треба да штите. 

 Јовичић поручује Ђиласу да се неће десити, како Ђилас жели, да та јединица буде расформирана када они, СзС, дођу на власт, како Ђилас каже.
"Поручујем господину Ђиласу да се на његову велику жалост то неће догодити, јер се на власт не долази вандализмом и насиљем, него поверењем код грађана и гласањем на изборима", навео је Јовичић у саопштењу.

Он је подсетио Драгана Ђиласа да је Жандармерија реформисана управо на предлог и иницијативу садашњег министра полиције и да је за време док су он и Демократска странка били на власти ова јединица, због тога што су је они приватизовали, стекла лошу репутацију.
"Господину Ђиласу се не свиђа што полиција ради свој посао, штити грађане, њихову имовину, државу и Уставни поредак, и није страначка војска, као што је то било у његово време, већ народна полиција. Тако ће и остати, док год полицију води министар Небојша Стефановић, а државу председник Александар Вучић, јер грађани су тако одлучили", каже Јовичић.  

Зна, додаје, да се Ђиласу, Обрадовићу и њиховим хулиганима није допало што су полиција и Жандармерија спречили њихов покушај да малтретирају новинаре и запослене и уништавају имовину телевизије, која је Јавни сервис свих грађана Србије.
"Господо, лидери опозиције, мораћете да заборавите на насиље као модел понашања. Знам да је вама то тешко јер сте тако навикли да се понашате у својим кућама, али сви ми који смо постављени да овај град и земљу водимо у име грађана који су нам поверили одговорност, бранићемо грађане и њихову безбедност, поручује он. 

Што се Жандармерије тиче, захвални смо им, наводи функционер СНС, што су по ко зна који пут изложили своје животе опасности и спречили нереде већих размера који су Ђиласу и његовим хулиганима и били циљ.
Захваљујући тим храбрим и професионалним људима, нико од радника РТС-а није повређен, нити је уништена имовина. Они на физичко насиље чак нису одговорили силом, иако су на то имали потпуна и сва права. Доказали су да су професионалци и оправдали епитет најелитније полицијске јединице у региону, каже Јовичић и поручује Ђиласу да треба да га је срам што је покушао да дискредитујете све часне припаднике полиције. 

Пуну подршку припадницима жандармерије исказала је данас и НВО Центар за безбедност, истраге и одбрану ДБА, који истиче да је лако критиковати и давати паушалне оцене на нечији рад, а још лакше нечији рад омаловажавати и вређати, као што то, кажу, ради Дилас.

Не зна Ђилас, кажу из те НВО, да Срби воле своју жандармерију, да је то јединица полиције која ради најтежи посао, не зна да су припадници те јединице увек први на најтежим и најопаснијим интервенцијама, да је то јединица која прва креће у одбрану земље, да су крварили за Србију када год је то било потребно. . . 
Идеја укидања жандармерије коју пропагира Ђилас равна је, наводе у саопштењу,  ономе што је учинио његов партијски колега, Борис Тадић, са војском, коју је уништио и уназадио.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести