Ђилас: ССП усвојио декларацију "Србија у ЕУ 2030."

БЕОГРАД: Председник Странке слободе и правде Драган Ђилас изјавио је данас да је та партија на седници Главног одбора усвојила декларацију "Србија у ЕУ 2030." и додао да се вредности за које се залажу у њој већ налазе у члану један Устава Србије.
2
Фото: Fonet/ Ana Paunković

"Реформе које треба да спроведемо да би постали чланица ЕУ треба да спроведемо због нас самих, а не због ЕУ. Те реформе и Србија таква би Европи значиле да постоји још једна уређена земља на нашем континету, а нама би значило да смо остварили оно што желимо да Србија јесте таква уређена земља", рекао је Ђилас на конференцији за новинаре после седнице Главног одбора ССП.

Додао је да је Србија учествовала у свему што се дешавало у историји Европе као активан чинилац, истичући да је ССП усвајајући ову декларацију пошла од тога да је наша земља историјски, културолошки, правно и образовно повезана са континентом на коме се налази.

"Пошли смо и од тога да нарочито у последњих пет година Србија назадује и тај процес је прекинут највише због тога што то одговара властима у Србији, пошто би требало сада да се усклађујемо у областима које су њима проблем - од борбе против корупције и организованог криминала, независног правосуђа, посебно тужилаштва, слободе медија, радничких права, свега онога што у Србији данас није добро", рекао је Ђилас.

Додао је да људи из ССП "не сањају земљу у којој више расту цене него плате, у којој су девет жена жртве насиља само у овој години".

"У којој деца од 12, 13 година завршавају са разбијеним лобањама и угроженим животом због мржње међу навијачким групама и одуства сваких вредности. Не сањамо земљу у којој полицајац специјалац има дупло већу плату од лекара специјалисте и четири пута већу плату од учитеља. Ми сањамо Србију у Европи заснованој на правим вредностима, из које не одлази или се не смањује број становника за 100.000 сваке године и у којој људи живе и знају ред и правила", навео је Ђилас.

Додао је да је циљ да се као производ свега тога дође до тог доброг, а не мало бољег живота и нагласио да је у оквиру декларације усвојен и акциони план.

"У њему се јасно каже да ћемо, после следећих избора које очекујемо крајем ове године и формирања нове власти, ако добијемо поверење грађана, за четири године спровести оно што смо написали, да би 2028.потписали уговор са ЕУ за чију ратификацију је потребно две године, што значи да би 2030. Србија могла да постане пуноправни члан ЕУ", казао је Ђилас.

Одговарајући на питање новинара да ли је у декларацију уврштено и усаглашавање са спољном и безбедносном политиком ЕУ и имплементација европског предлога о нормализацији односа Београда и Приштине, Ђилас је казао да је и то обухваћено документом.

"Предвиђамо усклађивање наше спољне политике са политиком ЕУ, јер не можете живети на континенту Европе, а имати супротан став  са свим земљама које ту живе", казао је ЂИлас и додао да то мора да се уради.

Говорећи о европском предлогу он је казао да је став ССП о томе познат и да не могу да га подрже.

"Што се тиче поглавља знамо да је тај текст већ саставни део поглавља 35, став смо о споразуму рекли и не можемо да га подржимо зато што је лош. Као што видите показало се да је он већ усвојен и ми треба да гледамо како да га спорводимо на начин да заштитимо наше интересе. Сматрам да нико из Србије не може и не сме никада да призна Косово као независну државу , нити неко из Србије може да подигне руку у УН за њихово чланство", рекао Ђилас.

Додао је да је тај процес дуг и да је важно да европске земље на челу са Шпанијом које не признају такозвано Косово остану при свом ставу.

"Према информацијама које ми имамо у комуникацији са њиховим представницима ни једна од тих земаља на челу са Шпанијом после овога неће признати Косово", рекао је Ђилас и додао да чланство такозваног Косова у УН "није на дневном реду".

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести