Димитријевић демантује Зеленовића: Скандалозне тврдње

БЕОГРАД: Председник Републичке изборне комисије Владимир Димитријевић демантовао је тврдње Небојше Зеленовића, носиоца изборне листе МОРАМО о "новом плану за крађу на изборима".
republicka izborna komisija
Фото: Youtube Printscreen

У саопштењу које је доставио медијима Димитријевић каже да су то скандалозне и тенденциозне тврдње, а које се односе на Упутство о примопредају изборног материјала пре и после гласања.

По том Упутству, цитира Димитријевић тврдње Зеленовића, "Републичка изборна комисија је предвидела да изборни материјал од бирачког места до општинске изборне комисије после гласања буде ношен у џаковима који нису запечаћени, чиме је омогућила да изборни материјал на путу од бирачког места до општинске изборне комисије нестане или буде замењен".

Димитријевић, међутим, подсећа да је печаћење врећа са изборним материјалом, како приликом предаје тог материјала бирачким одборима пре гласања, тако и приликом његовог преузимања од бирачких одбора после гласања, по први пут у изборну праксу у Србији уведено на претходним председничким изборима 2017. године.

Тврди још да је то било управо на предлог "оних којима се сада покушава овако отворено и бескрупулозно импутирати сачињавање новог плана за наводну изборну крађу".

"Чињеница је, дакле, да се вреће са изборним материјалом никада нису печатиле на бирачком месту након гласања, што је идеја коју је господин Зеленовић врло лако могао да имплементира у време када је био у позицији да спроводи своје замисли", поручује Димитријевић.

А желећи да, како каже, умири јавност, председник РИК наводи да је „спорно“ Упутство једногласно усвојено гласовима 32 члана Републичке изборне комисије у проширеном саставу, укључујући ту и представника Групе грађана МОРАМО.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести