Ђурић: Није провокација већ светска културна баштина

Први воз, који ће после 18 година директно ићи од Београда до Косовске Митровице, кренуо је данас са Главне железничке станице у Београду, а испратио га је

директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Ђурић је рекао новинарима да воз никако не може бити првокација за Приштину, с обзиром да је украшен светском културном баштином, која је на Унесковој листи.Нови руски дизел моторни воз је украшена мотивима културног и духовног наслеђа Србије са Косова и Метохиј."То је продужетак постојеће линије од Краљева до Косовске Митровице и није никаква новина у политичком смислу", нагласио је Ђурић.

Он је рекао да би свако заустављање тог воза на уласку у КиМ представљало кршење људских права.Како је рекао, реч је о некој врсти покретне изложбе која је дело светски познатог аутора Андреја Васиљевића.Ђурић је са новинарима путовао возом до Топчидера.

То је промотивна вожња, а пробна линија Београд - Косовска Митровица биће успостављена од 20. јануара до 26. фебруара, након чега ће бити одлучено да ли ће постати редовна линија.Воз ће саобраћати рутом Београд-Младеновац-Лапово-Крагујевац-Краљево-Рашка-Косовска Митровица.

Воз је унутра украшен сликама фрески из четири манастира на КиМ који су заштићени Унесковом листом светске баштине од 2004, а од 2006. су на листи угрожене светске баштине и то су манастири - Грачаница, Високи Дечани, Богородица Љевишка и Пећка патријаршија.

Воз је споља украшен заставом Србје и називима најлепших српских цркава, манистара и средњевековних градова на КиМ, као и натписом Косово је Србија на 21 језику, међу којима је и албански.Линија се покреће на иницијативу Канцеларије за КиМ, која ће сноситиошкова које ће Србија воз имати због превоза путника на овој линији.

Повратак воза из Косовске Митровице је планиран у сутра у 10.40 сати.

Eдита Tахири тражи да EУ заустави воз Београд-K.Mитровица

Mинистарка за диjалог у косовскоj влади Eдита Tахири затражила jе данас од EУ да заустави, како jе навела, "нелегални српски воз" на релациjи Београд - Kосовска Mитровица за коjи jе оценила да представља следећу провокациjу у правцу дестабилизациjе Kосова.

Србиjа наставља са озбиљним провокациjама против Kосова, у супротности са духом бриселског диjалога за нормализациjу, упозоравам на сутрашње покретање нове илегалне линиjе Београд-Mитровица, jер jе то агресивно мешање у државну сувереност Kосова и jош jедан доказ да Србиjа жели да дестабилизуjе Kосово, оценила jе Tахири.

(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести