„Дневник” у Кули: „Зелени град” мамац за инвеститоре (фото)

Са све гласнијим упозорењима да климатске промене узимају маха и чињеницом да производња енергије из фосилних горива може да се дестабилизује за свега пар седмица, што се управо догађа због украјинске кризе, пројекти обновљивих извора енергије постају све занимљиви инвеститорима.
В. Фифа
Фото: В. Фифа

Кула је на време препознала све то, те је данас често називају „зеленом општином“. Како је објаснио председник Општине Дамјан Миљанић све је почело од Средње техничке школе „Михајло Пупин” када је 2011. године у оквиру те образовне установе постављена пробна соларана електрана, потом је оформљен смер електротехничар обновљивих извора енергије где се школују кадрови за одржавање свих система који су изграђени или који су у плану.

Фото: Дневник/В. Фифа

- Први ветропарк у Србији, у чију изградњу је италијанско-српска компанија „МК Финтел винд“ уложила 15 милиона евра свечано је отворен 2015. године. Састоји се од три ветрогенератора типа „Вестас“ данске производње, висине 178 метара, који су у тренутку пуштања у рад били највиши у југоисточној Европи и имали снагу од 9,9 мегавата, с могућношћу да подмирују 8.000 домаћинстава годишње – нагласио је Миљанић. – Кула је изабрана за тај пројекат јер су истраживања показала да се на овом подручју сусрећу северац и кошава, али да ветар није прејак ни преслаб. Тако су средином ове године у Штолцу компаније „МК груп” и „Финтел енергија” обележиле почетак изградње ветропарка „Кула 2“. Уз инвестицију од 17,5 милиона евра планирано је да почне с радом 2023. године.

Фото: Дневник/В. Фифа

Од 2019. године Општина Кула интензивирала је улагања у зелену енергију, стављајући посебан акценат на очување животне средине.

Фото: Дневник/В. Фифа

- Кула је прво место у Србији где је реализован пројекат у оквиру националног програма енергетске санације објеката од јавног интереса, а реч је о ОШ „Иса Бајић“ која је прва у држави завршила пројекат постављањем 32 соларна панела на кров зграде - казао је Миљанић додавши да се процењује да ће потрошња електричне енергије бити мања за око 40 одсто, а инвестиција је вредна 2,7 милиона динара.


Мере штедње дају резултате

Како је објаснио Миљанић општина настоји да смањи потрошњу струје увођењем ЛЕД јавне расвете у вртићу „Сунчица“, спортској хали у Руском Крстуру и Основној школи „Петефи бригада“, а лане је такво осветљење монтирано у спортској хали у Црвенки и вртићу „Колибри„.

- Међу мерама је смањење јавне расвете за 33 одсто и смањење потрошње електричне енергије у јавним установама за 15 одсто, што је изводљив с обзиром да је наша општина у протеклом периоду радила на енергетској санацији са циљем уштеде, те је 11 јавних установа прешло на гас – казао је Миљанић.


Локална самоуправа субвеницијама је подстицала и грађане да размишљају у правцу енергетске ефикасности и уштеде.

Фото: Дневник/В. Фифа

- Субвенционисана је замена котлова у домаћинствима и столарије, али и постављање термоизолације. Од око 17.000 регистрованих домаћинстава више од 200 је подржано да спроведу те мере, док су држава и општина за мере енергетске ефикасности у овој године обезбедили 17 милиона динара. Поред тога, пет домаћинстава ће путем конкурса добити соларне панеле – казао је Миљанић. - Кула нема топлану, па стамбене заједнице имају блоковску кортларницу која греје једну или више зграда, због чега смо одлучили да распишемо конкурс за оспособњавање и модернизацију тих постројења.

Фото: Дневник/Општина Кула


Први агросолар парк у Србији

Када је реч о првом агросолар парку у земљи, посебној врсти соларног парка, који подразумева пољопривредну производњу уз истовремену производњу електричне енергије, њена градња би требала да почне градња на пролеће 2023. године у Кули.

- Пројекат, вредан 340 милиона евра, простираће се на 770 хектара земљишта, а годишња производња соларне електране би да задовољи потребе 200.000 домаћинстава. Осим тога, пољопривредна производња, највероватније боровница, биће органска што значи да се неће употребљавати пестициди, хербициди и ђубрива – најавио је Миљанић.


Фото: Дневник/Општина Кула

Миљанић је истакао да се са својим тимом води идејом да Кула постане индуистријски, а истовремено и “зелени град”, да инвеститори могу користити обновљиве изворе енегрије које, у случају страних компаније, доносе погодност ослобађања од наплате тзв. карбонске таксе у матичној земљи.


Овде се сусрећу северац и кошава

Фото: Дневник/В. Фифа

– Кула је изабрана за зелени пројекат јер су истраживања показала да се на овом подручју сусрећу северац и кошава, али да ветар није прејак ни преслаб. Тако су средином ове године у Штолцу компаније „МК груп” и „Финтел енергија” обележиле почетак изградње ветропарка „Кула 2“. Уз инвестицију од 17,5 милиона евра, планирано је да почне с радом 2023. године – каже нам председник општине Дамјан Миљанић.


- План за следећу годину је постављање соларних електрана на јавним установама, наставак субвенционисања домаћинстава за енергетску ефикасност и коначно решавање питања грејања у објектима колективног становања – најављује Миљанић.

Силвиа Ковач

В. Фифа, Општина Кула

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести