„Дневник” у Врбасу: Општина стала на ноге у последњих десет година

Оно чиме Општина Врбас може највише да се похвали је буџет који је ове године достигао 2.034 милијарди динара, у односу на 2013. годину, када је био 1.191 милијарда.
с
Фото: В.Фифа

Према речима председника те Општине Предрага Ројевића, када су преузели управљање, наследили су огромне дугове, није било пројеката, нити визије развоја, а није било новца, чак ни за плате. За десет година, тачније од 2013. године до данас, буџт Општине Врбас већи је за целих 843.5 милиона динара, односно 7.2 милиона евра.

- За разлику од периода пре нас, буџет смо планирали на уверењу да су нашим комшијама из Куцуре, Савиног Села, Равног Села, Змајева, Бачког Доброг Поља и Врбаса потребне визије и пројекти који могу да служе њиховим потребама, допринесу унапређењу квалитета живота и осигурају лепшу будућност. Нашом одговорном политиком на локалу, уз снажну подршку председника Србије Александра Вучића, Владе Србије и Покрајинске Владе, Општина Врбас је успела да се стабилизује и спиралу губитка преокрене у стазу прогреса. Нисмо се задужили ни један динар, а отплатили смо два милиона евра старих дугова. Пореске приходе увећали смо са 732 милиона на 1.250 милијарди динара- каже Ројевић за “Дневник”.

Како каже, уместо дефицита 133.836.883 динара сада имају суфицит од 39.100.900 (334.000 евра). Успели су да врате 247.6 милиона динара дуговања које су наследили, а која су 2013. године износила 515.828.170. Просечна плата је са 39.174 динара (341 евро) порасла на 70.116 (600 евра). Приход од пореза на зараде је у 2013. години био 446.315.859 динара, а лане 752.048.181.

- Врбас се развијао јер се Србија развијала, нарочито њена привреда, што је довело до раста локалне привреде, раста плата, броја запослених и перманентног раста буџета - прича наш саговорник. - Прошле године, приход од пореза износио је 1.210 милијарди динара, а ове је планиран на целих 1.250 милијарди. У 2013. години, порез на имовину наплаћен је у износу од 51 милион динара, а лане четири пута више, чак 210.1 милион динара. Добро разумејући приоритет заједнице, у претходних десет година инвестирали смо више од три милијарде динара у изградњу канализационе и водоводне мреже, за модернизацију и реконструкцију предшколских и школских објеката, домова здравља и домова културе, изградњу спортских терена и игралишта.

По речима председника Општине Врбас, у приватизацији су изгубили велики број радних места.

- Сада се ситуација мења, захваљујући чињеници да многе фирме отварају нове погоне и повећавају своје капацитете - казао је Ројевић. - Економски успон Србије подстакао је раст целокупне индустрије, што је Врбасу, који је у време бивше Југославије био привредна велесила, омогућило да поново закорачи на стазе успеха. Незапосленост је 2013. године била огромна, 43 одсто, а крајем прошле године је била испод десет одсто. Покрајинска Влада и Влада Србије су наши најзначајнији партнери. Захваљујући њима, реконструисали смо Општу болницу у коју је, из покрајинског буџета издвојено више од 120 милиона динара. Пре пар година смо, уз подршку Покрајинске Владе инвестирали три милиона динара у реконструкцију тоалета у ОШ „Бранко Радичевић” у Равном Селу.

Фото: В.Фифа

Незапосленост је 2013. године била огромна, 43 одсто, а крајем прошле године је испод десет одсто (Предраг Ројевић)

Реконструкција крова у Куцури била је једна од приоритета, тврди Ројевић. Радови су изведени у року, а издвојено је за ту сврху 5.875.200 динара.

- Згариште и рушевине старе зграде Дома културе у Равном Селу, изгореле 2016. године, уклоњене су и на њиховом месту изграђен је нов објекат од близу 600 квадратних метара, у ком се опрема сцена и гледалиште са 223 седишта - истиче председник Општине Врбас. - Објекат ће бити главна тачка окупљања, сусретања, промоције кулутре и традиције, а то не би било могуће без подршке председника Вучића и Покрајинске Владе. Такође, велику захвалност дугујемо Лазару Ристовском, легенди нашег глумишта и комшији који је покренуо „Равно Село филм фестивал„ и учинио да то насеље и Врбас постану видљиви на културној мапи Војводине, Србије и региона. У Равном Селу смо потпуно реконструисали и Дом здравља „Вељко Влаховић” од темеља до крова.

Просечна плата је са 39.174 динара (341 евро) порасла на 70.116 (600 евра). Приход од пореза на зараде је у 2013. години био 446.315.859 динара, а лане 752.048.181

Завршене су и реконструкције вртића „Полетарац” и „Бубица”, као и ОШ „Светозар Милетић”, а за 2023. годину, за функционисање основног образовања, предвиђено је 125.2 милиона динара, за средње образовање 42 милиона и предшколско васпитање 360 милиона.

- Захваљујући сарадњи са Владом Србије, лане смо уложили више од 176 милиона динара за реконструкције објеката од темеља до крова, који су за образовање и боравак око 1.200 деце из Општине Врбас. Уз подршку Министарства енергетике 2022. и 2023. године, обезбедили смо 11 милиона динара за енергетско унапређење кућа и станова за 51 породицу. Ове године, уговоре вредне четири и по милиона динара је потписало 16 породица, а прошле године 35 их је извело радове вредне шест и по милиона- каже председник општине Врбас.

Фото: В.Фифа


Помоћ за 34 спортска клуба

Општина Врбас посвећена је унапређењу услова бављења спортом, те се за те сврхе издваја близу седам одсто од укупног буyета Општине. За подршку спортским клубовима издваја се 2.3 одсто од укупног буyета, а целих 35 одсто од целокупног буyета за спорт, који ове године износи 131.4 милион динара. Две године заредом помоћ је обезбеђена за 34 спортска клуба. Прошле године издвојено је 44 милиона динара, а ове 44.5 милиона. Центар за физичку културу „Драго Јововић” добио је нов кров, у главној дворани замењен је паркет, реновирана је тераса и столарија код базена. Коришћење тог Центра је потпуно бесплатно за све клубове. Урађена је сала у Бачком Добром Пољу, као и спортски терени на Шлајзу. У току је реконструкција просторије ФК „Сутјеска” у Бачком Добром Пољу, реновирају се и граде нова спортска игралишта.


Како каже, захваљујући подршци Министарства за заштиту животне средине, обезбедили су 12.5 милиона динара за изградњу спортског терена и дечјег игралишта у блоку „Сава Ковачевић”. Значајну сарадњу остварили су и са Министарством грађевинарства и инфраструктуре, због одвијања радова на градњи брзе пруге Нови Сад - Суботица и траси брзе саобраћајнице Бачки Брег - Наково.

Фото: В.Фифа

- Врло значајан пројекат је изградња водовода до Савиног Села и Куцуре, јер ће омогућити квалитетнији живот тамошњим становницима, с обзиром на то да ће становници бити прикључени на градски водовод - рекао је наш саговорник, додавши да су сви радови вредни 4.2 милиона евра завршени. - Изграђено је више од 14 километара водовода, уз нове бунаре и нове резервоаре. Радове је финансирала немачка Развојна банка КФЊ, а ЈКП „Комуналац” је урадио све провере. Остало је да се у референтним и надлежним институцијама ураде неопходне провере квалитета воде, а свих 6.000 становника Савиног Села и Куцуре у својим кућама воду могу очекивати чим буду завршене све неопходне анализе.

Врло значајан пројекат је изградња водовода до Савиног Села и Куцуре. Изграђено је више од 14 километара водовода, уз нове бунаре и нове резервоаре. Остало је да се у референтним и надлежним институцијама ураде неопходне провере квалитета воде – истиче Ројевић
Фото: В.Фифа

Што се тиче Великог Бачког Канала, Предраг Ројевић каже да је уз подршку Европске Уније изграђено Централно постројење за пречишћавање отпадних вода (ЦППОВ), док је уз подршку Владе Србије пуштен у рад и пречишћава отпадне воде из великог броја домаћинстава у Врбасу.


Врбас ускоро добија и позориште

Ове године ће бити започета изградња позоришта у Врбасу, са партерним уређењем. Општина ће, заједно са Покрајинском Владом за то инвестирати 600 милиона динара. Више од 30 година грађани Општине Врбас чекају завршетак Дома културе и добијање своје позоришне дворане. Током пролећа би требала бити окончана јавна набавка, а након тога почињу радови на изградњи савремене, модерно опремљене, мултифункционалне позоришне дворане, у којој ће, поред представа, моћи да се реализују и други културни програми.


Неопходно је урадити прикључивање индустријских постројења. Интензивно се са Покрајинском и Републичком Владом тражи решење за чишћење и санацију канала, како би се створили предуслови да у будућности то питање буде решено на добробит свих грађана општине Врбас и Војводине.

Ивана Бакмаз

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести