Додатно министарство за мањине неће припасти Српској листи?

ПРИШТИНА: Потпредседница Покрета Самоопредељење Аљбуљена Хаџиу одбацила је наводе да ће од повећања броја министарстава у новој косовској влади корист имати Српска листа.
kosovo parlament
Фото: Танјуг/АП

"Влада мора да има мање једног министра из српске заједнице и једног министра из било које друге невећинске заједнице на Косову. Ако буде више од 12 министара, влада ће имати трећег министра, који ће представљати једну од мањинских заједница на Косову", написала је синоћ Хаџиу на Фејсбуку, позивајући се, како је навела, на косовски устав.

Хаџиу је додала и да је премијер тај који одлучује ког ће од представника мањинских заједница предложити за министра.

Потпредседник косовског Покрета Самоопредељење Бесник Бисљими објавио је у уторак најновију понуду Демократском савезу Косова (ДСК) за формирање владе која, између осталог, подразумева повећање броја министарстава са 12 на 14 ресора.

Према том предлогу, број министарстава повећаће се са 12 на 14, по коме ће Самоопредељење имати пет министарстава, а ДСК шест, док ће три министарства припасти мањинама, а, како се наводи у писму које је Аљбин Курти упутио Иси Мустафи, први потпредседник владе припада ДСК, а други Самоопредељењу.

"Надам се да ћете прихватити наш предлог и без одлагања да формирамо владу и спроведемо усаглашени владин програм", поручио Курти у писму Мустафи.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести