Додељена одликовања поводом Дана државности Србије

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић уручио је поводом данашњег празника, Дана државности Србије, одликовања заслужним појединцима и институцијама.
1
Фото: Александар Вучић уручује одликовање Бојку Борисову, ТАНЈУГ РАДЕ ПРЕЛИЋ

Међу одликованима су појединци, институције или удружења у области културе, медицине, привреде, спорта, науке, дипломатије...

Свечаности у Председништву Србије присуствовали су министри Ивица Дачић, Небојша Стефановић, Златибор Лончар, Александар Вулин, Владан Вукосављевић, председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, као и премијер Бугарске Бојко Борисов, који је међу лауреатима.

Председник Вучић је Борисова одликовао Орденом Републике Србије на ленти.

Сретењским орденом првог степена, за нарочите заслуге у области културе и музејске делатности, поводом 175 година рада, одликован је Народни музеј у Београду, а за нарочите заслуге у високошколском образовању и научноистраживачком раду и развоју, одликован је Пољопривредни факултет Универзитета у Београду.

Основна школа "Краљ Петар Први" у Београду одликована је истим орденом за нарочите заслуге у просветној делатности, а поводом 300 година постојања и рада.

Сретењским орденом другог степена, одликовани су Земунска гимназија, Народно позориште "Тоша Јовановић" из Зрењанина, Позориште "Христо Ботев"из Димитровграда.

Сретењским орденом трећег степена, одликовани су Војнофилмски центар "Застава филм", Уметнички ансамбл Министарства одбране "Станислав Бинички", Хор и симфонијски оркестар РТС.

Постхумно, Сретењским орденом трећег степена одликован је академик Владета Јеротић, за нарочите заслуге у стручном, научном и књижевном стваралаштву.

Орденом српске заставе другог степена одликован је бивши амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг, за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и пријатељских односа Србије и Кине.

Фото: Tanjug

Истим одредном одликован је и Кристоф Лајтл, председник Еврокоморе и до прошле године дугогодишњи председник Привредне коморе Аустрије, за нарочите заслуге и и подршку у развијахњу сарадње у области привредних делатности између Србије и Аустрије.

Орденом српске заставе другог степена одликовани су и саветник председника Русије Владимира Путима, Јуриј Ушаков, високи руски функционер Александар Бабаков, председник УО Гаспрома Алексеј Милер и директор Фондације Конрад Аденауер у Србији Норберт Бекман-Диркес.

Орденом српске заставе трећег степена одликован је градоначелник општине Крф Консандинос Николузос.

Златном медаљом за изузетне заслуге у јавним делатностима одликован је др Слободан Ристановић.

Златном медаљом за заслуге одликовани су и Гжегож Латушински из Пољске, за изузетне заслуге у јавним и културним делатностима, др Драго Његован за заслуге у очувању културног наслеђа и постигнуте резултате у музеолошкој делатности.

Фото: Tanjug

Тим одличјима, награђени су и Селимир Радуловић, Радомир Андрић, Милош Јевтић, Милија Радивојевић Баја, профестор др Дарко Танасковић и др Владимир Цизељ.

Златном медаљом за заслуге одликовани су Жоао Барозо Соареш, за изузетне заслуге у јавним и културним делатнсотима и у јачању сарадње Србије и Португалије, проф.др Гидеон Грајф, из Израела за изузетне заслуге и несебичну посвећеност у одбрани истине о страдању јеврејског. српског и других народа током Другог светског рата, Ецуко Цунозаки, Јапан за изузетне заслуге у области јавних и културних делатности и јачању сарадње Републике Србије и Јапана, проф. др Љиљана Марковић, за изузетне заслуге у просветним и културним делатностима, посебно у области филологије.

Јордан Николић, постхумно, одликован је за ижуетне заслуге у области културе и очувању традиционалне музике, Предраг Живковић Тозовац, за изузетне заслуге и постигнуте резултате и културним делатностима, посебно музичкој уметности, проф. др Слободан Унковић за изузетне заслуге у јавним делатностима и постигнуте резултате у области економских наука, Клеменс Захс, из Немачке за изузетне заслуге и постигнуте резултате у области привредних делатности.

Фото: Танјуг Раде Прелић

Истим одликовањем, награђени су и Марија Живановић Смит, Борислава Перић Ранковић, проф. др Миленко Стојковић, др Милан Миленковић, др Бранко Бојовић, др Владимир Влада Петрић, др Мирослав Перишић, Гордана Даниловић Грковић, Владимир Мастиловић, проф. др Мирко Ковачевић, Михаило Миша Јанкетић, за изузетне заслуге и постигнуте резултате у културним делатностима, Давор Штефанек, за изузетне заслуге у области спорта, проф Милош Шобајић, за изузетне заслуге у области културних делатности, посебно сликарства, и Александар Јоксимовић, за изузетне заслуге у области уметности.

Фото: Tanjug

Сребрном медаљом за заслуге одликован је Институт за политичке студије, Инстуитут за савремену историју "Јован Милић" и Милорад Јурковић.

Орденом Карађорђеве звезде првог степена одликован је генерал Љубиша Диковић.

Оредном Карађорђеве звезде другог степена одликовано је Српско пјевачко друштво "Јединство" за нарочите заслуге у неговању и промовисању српске музичке уметности и традиције, а поводом 180 година рада.

Савез српског фолклоре Швајцарске за заслуге у неговању и промовисању српске музичке уметности и традциије одликован је Орденом Карађорђеве звезде трећег степена.

Орденом Белог орла са мачевима другог степена одликован је Војнотехнички институт за нарочите заслуге у изградњи система одбране Републике Србије и допринос у области војне научно-истраживачке делатности, поводом 70 година рада.

Орденом заслуга за одбрану и безбедност другог степена одликована је Прва Управа БИА за узорно и часно извршавање дужности и задатака у области безбедности.

Сребрном медаљом за храброст "Милош Обилић" одликован је Милош Милошевић, припадник МУП-а, за испољену изванредну храброст и дело личног херојства, као и Немања Радисављевић, припадник МУП-а, за испољену изванредну храброст и дело личног херојства.

Фото: Tanjug

Пипадници Министарства одбране и Војске Србије одликовани су - 37 припаднина сребрном за заслуге, један припадник златном медаљом за ревносну службу, ако и 55 припадника сребрном медаљом за ревносну службу. Припадницима Министарства одбране и Војске Србије, наведена одликована ће бити уручена на Дан Војске Србије 23.априла 2019. године

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести