Додик: Агресију договорили Алија Изетбеговић и Туђман

БОСАНСКА ДУБИЦА: У Босанској Дубици је данас одржано централно обележавање 25 година од одбране западних граница Републике Српске, са кога је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик упутио поруку мира, рекао да треба да се обезбеди развој, али и сачува сећање на све страдале у хрватској агресији на српске етничке просторе.
dodik
Фото: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / an

"Агресија тадашње хрватске војске извршена је у жељи да се сломи живот и народ на овим просторима. То није први пут да се баш на овим просторима води најоштрији напад хрватских јединица према српском становништву. То је била сигурно непотребна операција са становишта Хрватске тога времена, али је то био резултат договора који су имали Алија Изетбеговић и Фрањо Туђман да се сломи Република Српска", рекао је Додик новинарима, након помена.

Агресор, казао је Додик, те 1995. године није успео у својој намери.

“Порука је и да нас нису сломили! Остајемо овде и наш одговор је живот и Република Српска!”, поручио је Додик у Козарској Дубици.

Он је рекао да да Република Српка држи корак са другим просторима и да је, без обзира на озбиљну изложеност, санкције и бомбардовања НАТО-а, знатно обновила свој социјални, привредни и инфраструктурни живот.

Додао је да је у агресији на три западнокрајишке општине Републике Српске убијено 56 цивила, што је више него војника, којих је погинуло 51.

"То говори да циљеви нису били само војни, већ и цивилни. За те злочине над цивилима нико није одговарао. С друге стране, Срби су сатанизовани, за Србе је увек било предодређено да буду криви, да буду процесуирани, али то је нешто што са чим морамо да живимо. Ми Срби смо овде научили лекције да управо све те неправде које смо доживљавали претворимо у нашу жељу за што бољом и стабилнијом Републиком Српском. И овај дан је управо то", поручио је Доди, пренели су бањалучки медији.

Скуп у Козарској Дубици је одржан у складу са епидемиолошким мерама.

На подручју западнокрајишких општина - Козарске Дубице, Новог Града и Костајнице, 18. и 19. септембра 1995. године, у хрватској агресији убијено је 106 особа, од којих 55 цивила и 51 војник.

Рањено је 39 цивила и 62 војника.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести