Додик: Амерички амбасадор ради против српског народа у БиХ

БАЊАЛУКА: Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да амерички амбасадор у БиХ Мајк Марфи и особље ове амбасаде раде против српског народа у БиХ.
milorad dodik YT
Фото: Youtube/ RTS

Додик је рекао да Марфи и особље америчке Амбасаде потврђују непријатељско расположење према Републици Српској када тврде да имовина припада БиХ, додајући да је то удар на територијални и сваки други вид суверенитета Српске.

" Марфи је то потврдио и у интервјуу за Независне новине када је рекао да имовину треба решавати у Парламентарној скупштини БиХ, а то заиста није у складу са уставним уређењем нити је на било који начин предвиђено", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Подсетио је да Српској припада имовина која је на простору Републике, поручујући да ће то тако и остати.

"Тако ће и остати, волео то или не волео један надобудни амбасадор који покушава да каже 'једно је политичка елита, а једно је народ', а и ја могу да кажем да је у Америци једно Бајден, а једно народ", рекао је Додик.

Додао је да поштује амерички народ и америчку државу, али не и, како је рекао, мешетаре који 20 година настоје Српској да одузму имовину.

"У томе је читав проблем. Ми то видимо и упозоравамо да питање имовине неће бити на дневном реду, јер имовина припада нама", јасан је Додик, пренела је РТРС.

Марфи је у интервјуу за бањалучке Независне, између осталог, рекао да ће последњу реч о имовини имати Парламентарна скупштина и да Република Српска у оба дома има добар преговарачки капацитет.

Додик је истакао да америчка Амбасада контролише правосуђе у БиХ, укључујући и Уставни суд који доноси одлуке супротне Уставу БиХ и на штету Републике Српске.

Подсетио је да у Уставу не пише да имовина припада БиХ и да с тога позивање на одлуке Уставног суда о овом питању немају упориште.

Коментаришући састанак Марфија са начелником општине Источна Илиџа Маринком Божовићем (СДС), Додик је рекао да Божовић не поштује одлуку Владе Републике Српска о прекиду сарадње са америчким и британским дипломатама у БиХ због антидејтонског деловања.

"Сви наши људи на власти у Републици и на нивоу БиХ не прихватају једну такву политику. Марфи је јуче потрчао да се састане са начелником општине Источна Илиџа. Ја немам ништа против таквих, нек сарађује. Има таквих издајника који не поштују одлуке Владе Републике Српске и то свакако говоре о чему се ради", рекао је.

Додик је казао да је очигледно да америчка Амбасада управља и сарађује са СДС-ом.

На питање новинара како очекује наставак програма финасираних и од УСАИД-а, Додик је појаснио да Република Српска није прекинула сарадњу са САД-ом, већ искључиво са америчком Амбасадом у БиХ.

" Ако не желе због тога да финансирају то је уреду, никакав проблем немам с тим, а ми ћемо овај програм наставити и решавати", рекао је Додик.

EUR/RSD 117.2767
Најновије вести