Додик: Без Срба неће бити заокружена прича о КиМ

БЕОГРАД: Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик поручио је вечерас у Београду да Косово и Метохија остаје у Србији, која ће коначно одлучити о том питању. 
dodik, tanjug
Фото: Tanjug/ D.Goll, arhiva

"Без Срба неће бити заокружена та прича", поручио је Додик, појаснивши да то значи да ће цео српски народ на крају морати да да своје мишљење о косовском питању. 

Коментаришући изјаву Рамуша Харадинаја да дијалог са Београдом треба наставити ради постизања свеобухватног обавезујуцег правног споразума у оквирима постојецих граница, што не подразумева "републику Милорада Додика на Косову", Додик је рекао да није знао да је Харадинај уопште чуо за њега, али да би требало да буде упознат  с тим да је Република Српска - република српског народа.

"То је република српског народа, створена 1992. године за разлику од његове која је НАТО бомбардовањем морала да се на неки начин заокружи. На један лажни начин, без сагласности земље у којој се налази, проглашена је наводна независност. Они већ имају довољно проблема око тога", рекао је Додик одговарајући на питања новинара након пријема поводом Дана РС и 27 година од проглашења Устава Српске.

Напомињући да Косово није признало пола човечанства, Додик је приметио да је очигледно да "самопроглашено Косово не може да добије потпуну међународну верификацију" и додао да Србија има и полаже право на Косово и Метохију и да он подржава оно што ради председник Србије Александар Вучић по том питању.

"Вучића треба ојачати овде у Србији као преговарача у једном важном тренутку за српски народ у целини, да са снагом воље српског народа може да доноси одлуке и учествује у решавању овог и те како тешког питања", рекао је Додик.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести