Додик: БиХ је колонија и експеримент

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас на безбедносном форуму у Москви да је Босна и Херцеговине после рата постала експеримент и колонија, без уважавања историје и међународног права.
1
Фото: TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Додик је рекао да је српски народ био прва жртва хегемонистичког процеса западних фактора и НАТО.

"Прва НАТО агресија изведена је на Републику Српску, а потом на Србију, па на остале земље", казао је Додик, преноси РТРС.

Додик је истакао да је интервенција НАТО пакта први пут изведена у агресији на Републику Српску 1995. и Србију 1999. године, након чега је то постао "modus vivendi" за бројне америчке војне интервенције и за потпуно дерогирање међународног права.

"После рата БиХ је постала геополитички експеримент, колонија западног либеларног глобализма, који је требало да комплетира процес одумирања нације и да створи неко хибридно, наднационално друштво, без идентитета и било каквог уважавања традиције, уставног права и историјског искуства живота на Балкану", навео је Додик.

Он је оценио да странци већ 30 година управљају Босном и Херцеговином колонијалним методама и намећу решења и законе путем неизабраног странца.

"Нови изазов је буђење идеологије нацизма и фашизма, као оружја против Русије, чиме је угрожена европска енергетска безбедност, јер је Европа и даље зависна од руских енергената", рекао је Додик.

На међународном безбедносном форуму учествују представници више од 80 земаља.

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести