Додик: Иза протеста у Бањалуци и Београду су Британци

БЕОГРАД: Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да свако иоле политички и безбедносно писмен може лако да закључи да су протести у Бањалуци и у Београду координисани и да иза њих стоји страни фактор, пре свих Велика Британија, чији је циљ, како каже, рушење власти у Републици Српској и у Србији.
dodik, fonet
Фото: FoNet

Главни мотив изазивања нестабилности је, како објашњава за данашњии "Курир", намера Запада да спречи руски утицај на овим просторима.

"Британија је одобрила шест милиона фунти за спречавање руског утицаја овде. То значи да је тај новац упумпан у разне НВО, медије... да произведе нестабилност и руше власт у Београду и РС. Зашто неко мисли да је мера њихове политике према Русији обавезујућа и за нас овде?! То не може да буде", рекао је Додик. 

Коментаришући окупљања присталица групе "Правда за Давида" у Бањалуци, Додик каже да је тај покрет у праву у делу који се тиче инсистирања да се утврди истина о страдању Давида Драгичевића.

"На то може једино да одговори тужилаштво, и после тога суд. Све изван тога, а тиче се политичких ставова и оцена, насртаја на институције и појединце је неприхватљиво. И добиће свој политички одговор", рекао је Додик.

Тај политички одговор је, објашњава, нови закон и укидање тужилаштва које је, како каже, под управом међународног фактора и формирање неког новог.

"Очигледно постоји спрега. У тужиластву одуговлаче и неће да раде свој посао како би се направила атмосфера наводне одговорности извршне власти за тај случај", каже Додик и објашњава да извршна власт у РС не именује тужиоце ни судије, већ то ради Сарајево. 

Говорећи о протестима у Београду, Додик каже да је актуелна власт предвођена председником Александром Вучићем затекла безнадежну ситуацију, земљу пред банкротом, а да сад они који су је довели у ту позицију ођедном окупљају народ и нуде се као алтерантива. 

"Увек у Београду, као и у Бањалуци можете наћи неколико хиљада људи који су незадовољни. А ти би били незадовољни где год живели. Србија има демократске изборе, па ти незадовојни нека се за њих припреме", рекао је Додик. 

Упитан да ли сугерише да су протести у Бањалуци и Београду у некој вези, Додик одговара "очигледно".

"Овде изузимам породицу Драгичевић. Разумем повређеност Давора Драгичевића и док трага за истином, има моју подршку. Кад уђе у политику, а није непознато да су се око њега политичари окупили онда имамо проблем. Наравно да страни фактор има утицај", каже он. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести