Додик: Нема народа којем суд одређује када је створена нека држава

БАЊАЛУКА: Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас на свечаној академији у Бањалуци поводом Дана РС да нема народа којем суд одређује када је створена нека држава, истакавши да Република Српска рођена 9. јануара.
Танјуг/Срна/ Борислав Здриња/ Бг
Фото: Танјуг/Срна/ Борислав Здриња/ Бг

"Када сам 1992. године дизао руку на одлукама прве Скупштине Републике Српске, ни сањао нисам да ћу 31. годину касније овде говорити. Дан када смо са поносом донели тешку и неизвесну одлуку о формирању Републике Српске, јер другог избора нисмо имали. Били смо јединствени без обзира на политичке партије, идеологије", поручио је Додик, преноси РТРС.

Он је додао да је поносан на генерацију политичара која је створила Републику Српску.

''Прихватили су улогу великомученика, и данас неки од њих су у светским казаматима. Они су у програму објединили српски народ, а уједно и побегли од страдалничког, јер Република Српска је победа'', нагласио је Додик.

Додик је поручио да Срби никада нису престали да се боре за слободу.

''Да су Срби хтјели БиХ те 1992. Срба би овдје било тек у малим постоцима као што их данас има у ФБиХ'', рекао је Додик.


Постојање Републике Српске се не може зауставити

"Република 31. пут слави своје постојање, то је неспорно, без обзира јер неки наши пријатељи то не воле, али се не може зауставити. Показали смо за ову 31 годину да, у неким нашим борбама које нам нису биле на руку, да су нам узели много, али нису узели душу", рекао је Додик на пријему. Он је рекао да су у РС уверени да ће се достићи крајњи циљ слободе.

"Знам да неки не желе РС, њима нећу ништа да говорим, променити их нећу. Нема разлога да се стидимо наше историје, нашег постојања. Ја нисам човек који мрзи, нисам пакостан, али се јави неки инат у мојој души, само да вас некад нервирам", поручио је Додик.

Он је захвалио пријатељима из Европе, а посебно држави Србији и председнику Александру Вучићу. "Природно је да будемо загледани у Србију, као што су Хрвати из БиХ у Хрватску, па и Бошњаци у неке далеке истомишљенике који нису овде стационирани... Почињемо да живимо на миран начин. Нека свако има своју државу, нека се организује како он мисли да треба да живи. РС има своје границе и никада у историји до сада српски народ није био дефинисан као што је то сада. А питање статуса? Видели смо како то иде, борићемо се. Нека живи Србија и Република Српска, јер без тог двојца живота нема", истакао је Додик.


Снага Републике Српске и Србије је, како је истакао, у вољи народа.

''Свет се променио и ништа више није исто. Поносни смо на нашу историју, и волео бих да нас је више међу живима. Јасеновац је жива рана нашег народа'', рекао је Додик.

Академији су присуствовали и председник Скупштине Србије Владимит Орлић,  српски члан и председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић, премијер Српске Радован Вишковић, председник Народне скуштине Ненад Стевандић, епископ бањалучки Јефрем и руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов.

Такође, ту су били и министар унутрашњих послова Србије Братислав Гашић, начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Милан Мојсиловић, као и чланови Владе Србије.

Орлић: Рођендан Српске - један од најважнијих дана у историји нашег народа

Рођендан Републике Српске је један од најважнијих дана у историји српског народа, изјавио је данас председник Скупштине Србије Владимир Орлић у Бањалуци, на свечаној академији поводом Дана Републике Српске.

"Изузетна је част и посебна радост бити данас са вама овде. У ово време када заједнички обележавамо 31. годишњицу једног од најважнијих дана у историји нашег народа. Срећан нам Дан Републике Српске", рекао је Орлић.

Он је пренео  честитке и поздраве председника Србије Александра Вучића, као и честитке и поздраве у име грађана Србије.

Орлић је нагласио да је стварање Српске био начин да Срби себи нађу уточиште, да изграде себи бедем од страдања и потпуног уништења.

"Да би се од тог зла сачували, да би одбранили и своје право на живот и своје право на постојање, на своје српско име и презиме и своју веру, храбри и честити људи створили су Републику Српску", рекао је Орлић.

Указао је да је управо тог 9. јануара 1992. године српски народ стао у заштиту онога што му је највредније - своје слободе, и истакао да имамо обавезу да се сећамо свих који су животе положили за то.

"Имамо заслужено равноправно место у свету, радимо за наше интересе, поштујемо себе на првом месту, али поштујемо и друге. Водимо сопствену, суверену, слободарску политику", додао је Орлић и напомено да српски народ има право да у миру одгаја своју децу и да у миру сарађује са комшијама и са светом.

Казао је да ће Србија и Република Српска наставити да јачају економску сарадњу и заједничким снагама да улажу у пројекте у свим областима који ће грађанима донети бољитак.

"Србија је јача него икада пре, лидер региона и има воље и снаге да штити себе и своје, та је промена неповратна и да се ми у прошлост не враћамо, иако видимо да некима ова јака Србија смета", оценио је Орлић.

 Орлић је осудио напад на српску децу на КиМ на Бадње вече, наводећи да је то био покушај да се поништи право на живот и постојање невиној деци само зато што не крију да су Срби и радују се свом Божићу.

"Права и правде на овом свету нема за сваког, али управо на КиМ људи су најоданији свом роду и нигде као тамо не стоје тако снажно и сложно уз своју земљу, и та слога нас је спасла. Ту поруку јединстава шаљемо и ми данас, поруку братске љубави у тешко време", рекао је Орлић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести