Додик: О питању Косова изјасниће се Народна скупштина РС

БЕОГРАД: Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик каже да је добро што је питање признавања самопроглашеног Косова дошло на дневни ред Предедништва БиХ, како би се решило једном заувек.
dodik
Фото: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / an

Он је навео да је у Сарајеву прича око Косова као тракалица, где се Жељко Комшић, Шефик Џаферовић и Бакир Изетбеговоћ понашају као да је Косово признато и да тако треба да се понашају институције БиХ.

"Добро је што је то дошло на дневни ред, стално се калкулисало и Комшић је у јавним наступима говорио како он признаје Косово. Када донесемо одлуку да Косово не може бити признато, онда свака даља изјава о признању ће значити да крши одлуке властите државе", рекао је Додик за ТВ Пинк путем скајпа.

Наводи да је на јучерашњој ванредној седници Председништва БиХ није усвојен предлог одлуке о признању самопроглашеног Косова, јер је он био против тога и подсећа да је прегласан на тој седници.

То није коначна одлука, подсећа, већ ће се о овом питању изјаснити Народна скупштина РС за шта, каже, имају двотрећинску већину без опозиције.

Додик каже да се на јучерашњој седници видело колико "апсурда" има међу хрватским и бошњачким члановима председништва, јер када је покренуо иницијативу да се из Телалива амбасада БиХ пребаци у Јерусалим, они су на то рекли да се крше међународна правила, а када је дошло на ред Косово, рекли су да га признају, иако се тиме крши Резолуција 1244.

Наводи и да је покренута процедура да се БиХ прикључи иницијативи "мини Шенген", коју је покренуо председник Србије Александар Вучић.

У почетку се то, како је навео, у БиХ тумачило као скривени пројекат Србије који ће их поклопити и да су све погрешно из тога видели.

Када је специјални представник САД за Западни Балкан Метју Палмер рекао да је "мини Шенген" добра иницијатива онда се, каже Додик, и у БиХ променила слика о томе.

"БиХ ће се томе прикључити, а верујем и Црна Гора", рекао је Додик и нагласио да је Србија мотор развоја целог региона.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести