Додик позвао Комшића да поднесе оставку

САРАЈЕВО: Српски члан Председништва БиХ, Милорад Додик, позвао је данас хрватског колегу Жељка Комшића да поднесе оставку, због тога што је, како је рекао, изманиплисо јавност у вези именовања страног судије Уставног суда БиХ.
dodik
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Додик је, на конференцији за новинаре након седнице Председништва БиХ, на којој је био прегласан од преостала два члана по свим тачкама дневног реда, указао да је Комшић прекрсио уставне одредбе и морао је, казао је, да се консултује с друга два члана Председништва.

"Свесно је обмануо представника Европског суда за људска права. Мој циљ је да се утврди одговорност. Уколико има имало морала нека поднесе оставку", рекао је Додик.

Додао је да ће се Комшић, ако мисли да може кршити Устав, морати да се суочи са онима који ће га бранити.

Истакао је да је сједница Председништва брзо завршена, јер је он, с обзиром на закључке НСРС, гласао против дневног реда седнице.

Додао је да је гласао против записника, дневног реда и свих предложених тачака, али да је на свему томе прегласан.

"Уколико се технички организујемо, сутра или прексутра ћемо предати у Представнички дом Предлог закона о престанку мандата страних судија и постављању домаћих судија у Уставни суд БиХ", изјавио је Додик.

Ако мислите да је проблем Милорад Додик, изволите, рекао је српски члан Председништва и истакао да се у овом случају, како је рекао, дигао народ.

"Као и званичне институције Републике Српске. Позивам на дијалог, да се расправља о нашем предлогу који ће ускоро доћи", рекао је.

?едино код нас нема страха, истакао је додао да Република Српска ради легитимно и у складу са Уставом свој посао.

"Ништа нисам другачије учинио. Није онако како Бакир поручује: ''Ето, Срби са стола узму оно што им одговара, а оно што им није по укусу оставе''. Није тачно, и то је још једна подвала Бакира Изетбеговића", јасан је био Додик.

Нагласио је да је Уставни суд БиХ окупацијски суд за Србе.

"Зашто тражимо одлазак страних судија из БиХ? Зато што доносе политичке одлуке. Зато што раде искључиво у интересу Бошњака. Желимо само да се поштује право из Устава", навео је.

 

Комшић:  Додикове бесне глисте

САРАЈЕВО: Председавајући Председништва Босне и Херцеговине, Жељко Комшић, изјавио је данас поводом захтева срспског члана тог државног тела Милора Додика да поднесе оставку, да има разумевања са свог колегу у одређеним ситуацијама, али о овоме, каже, неће да расправља.

Комшић није директно одговорио на захтев Додика, али је српског члана Председништва упоредио с дететом, рекавши да с "дететом нема проблема које има с Милорадом Додиком".

"Могу имати разумевања за његова стања, али не могу расправљати с његовим бесним глистама. То што се њему не свиђа што сам ја у Председништву, мораће да се стрпи још две године", рекао је Комшић, пренео је сарајевски портал Клиx.

Комшић је у Председништво изабран као представник хрватског народа, гласовима Бошњака.

Додик је раније данас позвао Комшића да поднесе оставку због тога шо је, како је рекао, изманипулисао Европски суд за људска права и јавност тако што је документ везан за новог судију Уставног суда БиХ из Немачке сакрио и доставио одговор без консултација с друга два члана Председништва БиХ.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести