ДОДИК РЕАГОВАО: Амбасадор САД Мајкл Марфи лобира за муслимане у БиХ

БАЊАЛУКА: Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи лобира за муслимане у БиХ и да покушава да уруши Устав и Дејтонски споразум.
milorad dodik YT
Фото: Youtube Printscreen

"Марфијево саопштење врви од нетачних података и лажи. Уобичајено је да Американци, као што је Марфи покушавају да себи прибаве већи значај него што га имају. Говори да ја угрожавам мир, а што никако не може да докаже", рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци. Додик тврди да Марфи несумњиво има мисију.

"Та мисија се заснива на чињеници да је он већ дуго у Сарајеву и да су јасни показатељи о његовој политичкој корупцији. Ми само још не знамо колико се то плаћа. Код нас се то зове мито, а код њих лобистичке услуге, које он чини за муслимане у БиХ. Несумњиво је да је он муслимански службеник у БиХ и да покушава да уруши Устав и Дејтонски споразум", навео је Додик.

Истакао је да Марфи често користи терминологију "грађани БиХ" покушавајући да уруши основну концепцију Устава БиХ, пренела је РТРС. "Та концепција је јасна - БиХ је састављена од два ентитета и три суверена народа", истакао је председник Републике Српске, реагујући на Марфијев ауторски текст у коме наводи да "САД неће стајати по страни док председник Додик и његови политички другови покушавају да поцепају ткиво БиХ, дестабилизују земљу и регион и спрече напредак БиХ према ЕУ". Додика је оптужио да "блокира владу, прети миру и настоји да уцењује или малтретира друге политичке лидере у земљи, као и међународну заједницу".

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести