Додик: Србима не може бити наметнута прича о Сребреници

БАЊАЛУКА:  Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да Србима не може бити наметнута прича о Сребреници, где се догодио тежак злочин и нагласио да Бошњаци покушавају од тога да направе мит у којем би требало осудити Србе.
milorad dodik YT
Фото: Youtube/ RTS

"Не можете нас натерати да прихватимо ваша тумачења. У Подрињу сте убили 3.400 Срба. Ниједна хашка пресуда не говори да је у Сребреници страдало више од 4.100 Бошњака, а они упорно говоре о 8.500 жртава, што нико није доказао", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Према његовим речима, постоје докази да је живо више од 120 Бошњака чија су имена на таблама жртава, те да је једна жена тражила да посмртне остатке њеног мужа изместе из Поточара и сахране на месту на којем је погинуо. Нагласио је да Бошњаци не желе да виде српско страдање и указао да се прави разлика између црних и белих марама - да црне немају право на бол, а беле имају.

Додик је нагласио да је у Америци 15 година слободно живела Елфета Весељи, која је свирепо убила малог Слободана Стојановића (12) из Зворника.

"Сви су знали да она постоји, али нико од муслимана није потегао ниједан корак да ту жену приведе правди", указао је Додик. Истакао је да Бошњаци тврде да није почињен злочин над Србима и на слободи држе ратног команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића - не желе да га осуде ни у Хагу, ни у БиХ. "А, онда је он почео јавно да оргија, што је доказ његове жеље да се врати у политику", нагласио је Додик.

Говорећи о последњим ратнохушкачким Орићевим изјавама, Додик је навео да нико ништа није боље ни очекивао од човека који је убио судију Слободана Илића и за то није одговарао и који је командовао свирепим убиствима Срба на простору Подриња. Указао је и да је остала чињеница да су многи који је требало да сведоче у Орићевом предмету елиминисани или нестали, те да се намерно чека да време учини своје. "Бошњаци немају мит око кога могу да се окупе, те покушавају да то направе од Сребренице у коме би требало да се осуде Срби. Да, тамо се десио тежак ратни злочин у коме је страдало много невиних људи, али је исто тако било много невиних жртава на страни Срба. Разлика је у интерпретацији - српске жртве су небитне за међународни фактор, а бошњачке се величају", казао је Додик, пренела је Срна.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести