Додик: У току СИНХРОНИЗОВАНИ НАПАД НА ВЛАСТИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ И СРБИЈЕ

МРАКОВИЦА: Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да је у овом тренутку у току "синхронизовани напад на власти Републике Српске и Србије", односно на њега као председника Српске и Александра Вучића као председника Србије.
d
Фото: Tanjug/ SRNA/ Snežana Tasić/bs

Реч је о синхронизованом, подлом, осмишљеном нападу на Републику Српску и Србију са циљем да се сруше власти у Српској и Србији и да се персонализује кривица у председницима и носиоцима најважније политичке моћи како би ослабила народна воља за борбом, а тиме и борба за државама, поручио је он на конференцији за новинаре на Мраковици, преноси Срна.

Додик сматра да међународној заједници "не одговарају успеси Републике Српске и Србије" и наводи да су све време "ревидирали Дејтонски споразум до мере да је изгубио своју вредност".

Он тврди да су САД још у време када се потписивао Дејтонски споразум обећале Бошњацима да ће "разградити Републику Српску до те мере да она неће постојати".

Дејтонски споразум у Анексу 4 дефинисао је политички систем у БиХ. Тај полтички систем Бошњаци нису ни дан данас прихватили, навео је Додик.

Нагласио је да је Уставни суд БиХ променио политички систем без права да то уради.

Уставни суд је максимално кршио Устав. Ми у Републици Српској нисмо никада тражили ништа што није прописано Дејтонским споразумом, Уставом или договором, али овде су већ одбацили Дејтонски споразум и нас који га бранимо покашавају да прикажу његовим рушитељем, рекао је Додик.

Истакао је да ће потписати указ о проглашењу Закона о непримењивању одлука Уставног суда БиХ на територији Српске, као и да Српска жели да се донесе закон о Уставном суду БиХ.

Најавио је и могућност да до краја године у Републици Српској буде одржан референдум о важним питањима.

До Нове године могућ референдум о статусу Републике Српске

Председник Републике Српске изјавио је да би Република Српска до краја године могла организовати референдум о свом статусу.

Верујемо да би до Нове године Република Српска могла да има референдум на коме ће се изјашњавати о најважнијим питањима њеног статуса и о томе на који начин ће се ићи даље, изјавио је Додик на прес конференцији на Козари.

Он је поручио да РС неће трпети протекторат.

Фото: Tanjug/ SRNA/ Borislav Zdrinja/bs

Борићемо се на свој, политички начин, све док се не донесе закон о Уставном суду БиХ, чиме бисмо тој институцији вратили ауторитет, рекао је Додик, пренела је Срна.

Он је нагласио да не жели сукоб и да улогу НАТО види да обезбеде мир и, евентуално, изађу на међуентитетску линију разграничења у случају политички узавреле ситуације.

Република Српска нема намеру да одустане од одбране своје позиције, додао је Додик.

Према његовим речима, одлуке Кристијана Шмита да поништи законе које је Народна скупштина Републике Српске недавно донела и наметне измене кривичног закона БиХ на начин да се радње којим се нарушава уставни поредак државе треитирају као кривично дело, воде ка томе да председника РС, након што потпише законе које је донела Народна скупштина, третира и процесуира.

Додик је нагласио да оно што је у суботу урадио Шмит није ништа друго него део осмишљеног плана да се дисциплинује Република Српска, да се њен председник направи монструмом, неразумоном особом, човеком са којим се не може разговарати, а све то подржава ЕУ у лику шефа Делегације ЕУ у БиХ Јоханеса Сатлера.

Не може да буде суверенитет ако сте протекторат и ако сте колонија. Колонија се дефинише као земља у којој управљају странци. Треба ли већег доказа да смо колонија од оног јуче и овога што нам се дешава у Уставном суду?, упитао је Додик.

Он је поновио да су мимо Устава БиХ основани и Суд и Тужилаштво и порески систем и безбедносне агенције БиХ, а да се сада иде и даље и нападају се још две ствари - имовина и начин и систем одлучивања.

А нас који бранимо Дејтонски мировни споразум, покушавају направити рушитељима, додао је Додик.

Казао је да ће као предсједник Републике Српске потписати усвојене законе НСРС и да ће они бити објављени у Службеном гласнику РС.

Српска ће ускоро забранити рад СИПА, Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, истакао је Додик.   

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести