Додик: Високи представник је дужан да достави извештај Србији

БАЊАЛУКА: Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик је, говорећи о данашњем састанку званичника и представника парламентарних странака РС с председником Србије Александром Вучићем, рекао да је то један од састанака који се дешавају у континуитету, а за који је директан повод било спорно именовање високог представника.
dodik
Фото: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / an

Додик је у емисији Телеринг рекао да је тема тих разговора стање у Републици Српској, да је њихово одржавање легитимно и легално и да нико не треба да брине јер се у Београду не договарају никакве завере, пренела је РТРС.

Он је нагласио да би, да је до Републике Српске и њених институција, БиХ функционисала на принципима онога што стоји у Дејтонском мировном споразуму. Сматра да је стратешка грешка међународног фактора што је дозволио да се перципира као заговорник бошњачке стране.

Додик је поновио да је БиХ за њега механизам који блокира. Састанке у Сарајеву сматра илузорним, јер након њих, каже, не пролазе ни оне идеје које су означене као добре, због чега сматра да је идеја о мирном разлазу најбоља опција.

БиХ је направљена тако да Срби бирају своје, Хрвати своје и Бошњаци своје представнике. БиХ нема ниједног функционера који је биран на простору БиХ. Ми изаберемо члана Председништва, Хрвати свог, а Бошњаци свог, односно у стварности Бошњаци бирају два... Ово је састављена земља, како је састављена тако ће се и раставити, истакао је он.

Додао је да високи представник има обавезу да достави извештај о свом раду Србији, као потписници Дејтонског споразума, јер би у случају да то одбије прекршио и споразум и међународно право.

У складу са Анексом 10 Дејтонског споразума високи представник је дужан да поднесе извештај Савету безбедности УН, САД, Русији, ЕУ, странама у споразуму и свим другим заинтересованим земљама. Ми смо тражили од Инцка да поднесе извештај и он је рекао да неће, чиме крши Анекс 10, рекао је Додик у емисији Телеринг.

Он је истакао да високи представник одбија да достави извештај Републици Српској, јер је извесно да би Српска то одбацила, чиме би се потврдило да је кршио међународно право.

Додик је рекао и да ПИК покушајем именовања Кристијана Шмита за новог високог представника упорно покушава да приграби оно што му не припада, јер нигде у Дејтону не пише да има право на то. Додао је да високи представник мора да буде именован у складу са резолуцијом Савета безбедности, односно, како се каже у Анексу 10, релевантном резолуцијом Савета безбедности мора бити потврђен.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести