Додик: Возућа - симбол страдања Срба

ВОЗУЋА: Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик је, поводом обележавања страдања Срба у Возући у протеклом рату, истакао да је то место симбол страдања српског народа, али и непоколебљиве воље да се преживи и сачува сећање на прогон Срба са Озрена.
milorad dodik
Фото: Tanjug (Jaroslav Pap)

"Страдање Срба у долини реке Криваје представља још један доказ етничког чишћења српског народа у БиХ које су починили муџахедини и припадници такозване Армије БиХ потпомогнути НАТО авионима”, истакао је Додик.

Он је нагласио да бестијално дивљање муџахедина и муслиманских војника над недужним српским народом треба да буде стална опомена и подсећање на невино страдале жртве које никада не смемо заборавити.

"Успомена на њих и њихово мученичко страдање мора остати заувек у сећању свих нас, посебно због будућих генерација. Возућа, Завидовићи, Зеница, Бановићи и Жепче су места која ће заувек бити означена црном бојом у срцима народа Републике Српске јер је у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату са тог подручја протерано више од 40.000 Срба", навео је Додик.

Иако је, казао је, прошло 25 година од зверског страдања српског народа Озрена те ране су још свеже и никада неће моћи ни да зарасту.

"Те ране остају као трајни ожиљци, јер смо ту видели прве слике шутирања српских глава од припадника покрета ''Ел муџахедин'', а свет је на то ћутао и затварао очи. С тога данас, на овај тужан дан, треба да будемо и срећни што имамо слободу, имамо своју Републику Српску која је гарант нашег опстанка и наше будућности", поручио је.

Масовно страдање Возућана трајало је од 10. до 24. септембра 1995. године, услед офанзиве 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ и одреда "Ел муџахедин", НАТО бомбардовања и њихових јединица за брза дејства, као и пакистанског контингента међународних мировних снага.

Тада је спаљено 30 српских села, протерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за већим бројем још трага.

Падом Возуће окончано је протеривање и етничко чишћења Срба са подручја зеничке регије, које је започело 1992. године.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести