Додик: Време да се српски народ врати темељима своје државности

БЕОГРАД: Председавајући председништва БиХ Милорад Додик на вечерашњој церемонији откривања споменика Стефану Немањи поручио је да је сада који је поставио управо Стефан Немања и његов син који је поставио темеље српске вере и цркве.
d
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Сваки дан налазим довољно разлога и поноса што припадам свом народу српском, истакао је Додик и додао да је данас посебно поносан штодели величанствен тренутак у коме држава Србија, град Београд и сви Срби одају пошту великом ујединитељу српског народа Стефану Немању.

Како је казао, градећи овај споменик и стављајући печат на време уједињења и борбе за државу Србију, Срби су одавно научили да без државе нема слободе.

Он је истакао да су векови иза нас увек били борба за нашу државу, те нагласио како се и данас исто боримо у савременм околностима.

Овај величанствени споменик ће наџивети векове и остати овде да сведочи о напорима да се створи једна држава спрска, али исто тако умеће ове генерације руководиоца државе Србје на челу са председником Александром Вучићем која је нашла за важним да гради и уједини и традиционално и савремено што можемо да видимо у читавој Србији, а поготово овде у Београду, истакао је Додик.

Споменик, додаје он, налази се у непосредној близини "нечега што представља модерни део града на реци који треба да уједини управо то традиционално и модерно".

Само на тај начин може да се гради модерно и да се очува традиционално, истакао је Додик и додаје да је тај део српске историје остао без разлога потиснут поготово у деценијама бивше Југославије.

Данашња Србија је све напреднија. На сваком кораку множемо да видимо тај напредак. Ми у Републици Српској загледани смо у Србију и желимо њену снагу. Оно што желимо јесте да ништа не одузмемо из њене снаге за коју смо поносни ако можемо нешто да додаме томе, поручио је Додик.

Републике Српска, истиче он, која егзистира у веома тешким околностима своје борбе за политички субјективитет се ослања на Србију.

Зато сам захавалан Вучићу, влади и свим људима за разумевање, не само за нас него и за све Србе у Црној Гори и било где у свету. Данас је важно да будемо уједињени и овај споменик овде учиниће да свако ко дође у Београд да посети ово место и да се надахне идејама нашег јединства, а да на тај начин идемо даље у будућност, казао је Додик.

Ако нема тог надахнхнуча не знамо где идемо. Зато је важно да Србија буде што јача. Зато је важно и да Србија буде модерна држава као што јесте међу најбољим државама данас у Европи у свом економском расту и не треба се освртати на оне који покушавају то да окрену, поручио је Додик и додаје да су они можда некада имали прилику да то чине а можда и нису знали.

Данас, каже он, видимо на сваком кораку да то иде и да Република Српска покушава да то прати, која иначе свој економски и политички живот заснива на борби за свој статус у оквиру БиХ, те да је свакако учинила све да очува Србе на овим просторима, да сачува мир и стабилност, учини стабилним српски народ и да се живи и развија.

Будимо део модерних народа али никада не смемо заборавити ком то народу припадамо. Нека живи Србија, живи Рерпублика Српска и живи српски народ где год се он налазио, закључио је Додик.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести