Додик: За два месеца пишемо нови, истинити извештај о Сребрени

БАЊАЛУКА: За два месеца пишемо нови, истинити извештај о злочинима у Сребреници, каже председник Српске Милорад Додик.
dodik, tanjug arhiva dkujundzic
Фото: Милорад Додик, фото. Танјуг, архива

"Влада Републике Српске би већ на на првој наредној седници требало да одреди рок од 60 дана за формирање међународне комисије за писање новог извештаја о Сребреници, а одмах ће се тражити и начин да обезбеде средства за финасирање најпознатијих светских експерта, који би учествовали у писању  истинитог известаја о злочинима у Сребреници", рекао је Додик за Танјуг.

Парламент Српске је јуче повукао извештај Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995, а Додик каже да је повод за то „покушај 'хладног' прогона још 21.000 Срба", колико их се нашло, како каже нимало објективно, на списку који је Удружење мајки Сребренице доставило немачком државном тужиоцу. 

"Бол тих жена свакако треба поштовати", каже Додик, али додаје да се бол, како каже, "белих марама" одавно у БиХ фаворизује, док бол "црних, српских марама" нико не уважава. 
Тај период пун је страдања Срба на том простору, али нема ниједног у том извештају, зато што, како каже међународни фактор, предвођен Педијем Ешдауном, то није дозволио.

Кад је реч о Извештају из 1995. године, Додик напомиње да је и раније било примедби на тај документ, тако да је списак Мајки Сребренице са 21. 000 Срба, који се оптужују за злочин у Сребреници, само повод за повлачење извештаја, али не и разлог.
Разлог је, тврди, неистинитост извештаја који је усвојен пре четрнаест година. 

Сматрао сам својом обавезом да то учиним , јер је реч о још једном нападу на републику Српску и 21 хиљаду људи. Значи, не штитимо никог ко је чинио злочине, али не можемо дозволити да се 21 хиљада људи сада провлачи кроз процес и да онда доказују своју невиност“, наводи председник Српске.
Он истиче да је тај извештај сада ништаван, да су и власт и опозиција гласали за то да је  он неприхватљив и да је пун неистина.
На коментаре који повлачење извештаја доводе у везу са прикупљањем политичких поена пред изборе, који њега и његову странку чекају у октобру, председник Српске каже да сама чињеница да га је подржала опозичија не може бити политички трик, како га је, скреће пажњу, окрактерисала одлазећа амбасадорка САД у сарајеву.  

Није трик. Повукли смо лазни извештај, али нисмо рекли да нећемо написати нови у коме ћемо записати свакога Бошњака који је страдао и покушати описати околности у којима је страдао и покуушати рећи да је тамо, а истина је да је од 3,5 до четири хиљаде сахрањених на мезару и у Поточарима 50 одсто војника и да је то претворено у војно гробље, а не гробље цивилних жртава рата, како то они приказују", објашњава Додик.

Он додаје да постоје докази да се као страдали води 59 живих људи, те да има и имена оних који су страдали 91, 92, 93. године. 
Није проблем да кажемо - 'да, они су страдали од Срба, али 92. године, али не 11 јула'. Ми хоћемо само да кажемо истину", поручује Додик.

На питање очекује ли нови притисак међународне заједнице на њега, или санкције попут оних САД, Додик одговара питањем: 
"Какве санкције? Је ли неко мисли да ја лосије живим зато што ми је неко забранио да одем у Америку, је ли има неке штете за Републику Српску? Па, нема. А то што ме не воле, па неволим ни ја њих. Па шта?", закључује Додик.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести