Ђорђевић: Ускоро акциони план преквалификација

БЕОГРАД: Министар за рад Зоран Ђорђевић изјавио је данас ће Влада Србије највероватније на седници наредне недеље усвојити акциони план преквалификација. 
djordjevic, tanjug
Фото: Zoran Đorđević, foto: Tanjug/S.Radovanović,arhiva

Упитан о томе што је НСЗ недавно саопштила да је конкурс за преквалификацију програмера отказан, Ђорђевић је објаснио да због тога нема никакве штете и да је тендер на време обустављен будући да није било довољно података са терена о томе који кадрови су у дефициту.

Он је рекао да је затражио од директора национаних служби у Србији већу ангажованост и да изјађу на терен, обилазе привреднике у својим местима и информишу се о томе шта им недостаје од кадрова и занимања, не само сада, већ и у наредном периоду.

"У складу са тиме влада жели да омогући преквлификације како бисмо дошли до параметара где је шта потребно", рекао је министрар одговарајући на питања новинара након конференције у Палати Србија.

Након првог састанка са директорима, каже није било акдекватних одговора, а после другог састанка су почели а приштижу конкретни подаци са терена.

"Да не би ишли у преквалификације било је договорено да акциони план буде обухваћен са свим занимањима и преквалификацијама за целу Србију и да видимо конкретно шта нам је потребно. Донет је и нови Шифрарник занимања будући да нека занимања и делатности нису била препозната у детаљима", навео је Ђорђевић.

Сада су нека занимања из области ИТ разврстана и детаљнија па је лакше да се раде преквалификације, истакао је министар.

Он је навео да велики број занимања из старог шифрарника не постоји и да је важно да се установи које категорије су потребне на тржишту рада.

"Очекујте можда не сада у цетвртак, већ на селедећој седници владе акциони план преквалифиикација", закључио је министар Ђорђевић.

Прошле године 53 смртне повреде на раду,највише од 2006.

 У Србији су се протекле године догодиле 53 повреде на раду са смртним исходом, што је највише од 2006. године, а одузето је шест лиценци за обављање послова безбедности и здравља на раду, речено је данас на састанка надлежних у Палати Србија.

Такође, 58 одсто повреда са смртним исходом било је у области грађевинарства и прерађивачкој индустрији. Потом, повреда са смртним исходом било је и у области саобраћаја, металској индустрији, области складиштења..

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести