Ђорђевић: Србија доприноси развоју односа и сарадњи у региону

БЕОГРАД: Учешћем у Балканско војномедицинским снагама Србија доприноси развоју билатералних односа, као и сарадњи и поверењу у региону западног Балкана, изјавио је данас министар одбране Зоран Ђорђевић. 
Zoran Đorđević   Foto: Tanjug / Tanja Valic
Фото: Tanjug

Образлажући посланицима у Скупштини Србије четири споразума о сарадњи у области одбране, Ђорђевић је рекао да је Србија поред Албаније, БиХ, Македоније, Црне Горе и Словеније један од оснивача Балканских војномедицинских снага. 

Поводом предлога о потврђивању Споразума између савета министара Албаније, савета министара БиХ, као и влада Македоније, Црне Горе и Словеније о оснивању Балканских војномедицинских снага, Ђорђевић је навео да идеја о формирању ових снага, као мирнодопског органа, почиње да се операционализује априла 2011. 

Његова сврха је, каже, да на одржив начин обезбеди медицинску подршку у операцијама реаговања у кризним ситуацијама, као и да брзо реагује на отклањање последица природних катастрофа у региону. 

Министар Ђорђевић поручује и да Србија, потврђујући спремност да се припадници Војске Србије ангажују у мултинационалним операцијама, јача сопствену безбебност, доприноси миру и стабилности у свету, као и у решавању свих спорних питања мирним путем. 

Образлажући потврђивање Меморандума између Владе Србије и УН у пружању доприноса у ресурсима мултидимензионалној интегрисаној мисији УН за стабилизацију у Централноафричкој Републици (МИНУСЦА), Ђорђевић је подсетио да је 2014. почело учешће Србије у мисијама у Централноафричкој Републици.

“Потврђивањем предложеног меморандум Србија званично постаје контрибутор снага у Мировној операцији МИНУСЦА и равоправан партнер са осталим државама”, каже Ђорђевић. 

Посланици разматрају и потврђивање споразума са Владом Белорусије о војно-техничкој сарадњи и Споразума са Владом Словачке о сарадњи у области одбране, као и потврђивање још 18 споразума из различитих области. 

 

foto tanjug / tanja valic

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести