Џозеф: Гренел ће убедити Берлин о размени територија

ПРАГ: Амерички аналитичар Едвард Џозеф сматра да именовањем специјалног председничког изасланика Ричарда Гренела за преговоре Београда и Приштине, Бела кућа верује да он може да убеди Немачку да подржи идеју о којој се раније говорило, а то је размена територије између Косова и Србије.
Putokaz  Beograd, Priština Foto: Youtube/printcreen
Фото: Youtube Printscreen

Упитан како гледа на појачано укључивање САД у дијалог Косова и Србије, Џозеф каже да је оно позитивно и истовремено узнемирујуће.Према Џозефу позитивно је зато што свако интензивно интересовање за Балкан које показује америчка администрација је добро.

Он подсећа да је неколико година прошло од како су се САД дистанцирале од Балкана и спустила тај (регион) на листи приоритета, а да ово питање (дијалог) јасно захтева ангажман високог нивоа, како би Косово али и Србија постигли напредак, каже он.

"Истовремено је чудно и узнемирујуће. Зашто је амбасадор Гренел именован када је недавно Метју Палмер изабран за специјалног изасланика (за Балкан)? Палмер, наравно, има дуго искуство у региону, док је амбасадор Гренел радио у УН, има сазнања о регији, али не на истом нивоу. Добро је што је Бела кућа, у време многих других криза, заинтересовања да реши ово питање, али, истовремено, чудно је и остаје да се види шта то значи за америчку политику у регији", додаје амерички аналитичар.

Он наводи да је Гренел амбасадор у Немачкој и да је, иако је тамо имао неспоразума, свестан брига Немачке у вези политике коју је иницирао бивши саветник за националну безбедност САД, Џон Болтон, која је, изгледа, била у корист размене територија (између Косова и Србије).

"Могуће је да је Бела кућа и даље ангажована на Балкану и да верује да је Гренел особа која може да убеди Немачку. Али, ставови важних руководиоца у региону су да размена територије може бити ризична и дестабилизујућа", каже он.

На питање како САД виде решење несугласица између Косова и Србије, он каже да је то политичко питање "коме се не зна одговор, али да треба читати знакове".

"Када је Болтон био саветник за националну безбедност, мислим да је имао подршку за идеју, коју је фаворизовала и Федерика Могерини, о размени територија, о једној врсти поделе Косова, изгледа на северу, код реке Ибар, где би четири северне општине припале Србији, а један недефинисан део југа Србије, Прешевска долина, припао Косову", каже он и додаје да су изгледа о томе разговарали и Тачи и Вучић неколико месеци.

"Могерини је то подржала, али сви знамо да се (немачка канцеларка) Ангела Меркел снажно успротивила томе, као и остали руководиоци у региону који би били под директним утицајем тога", наводи Џозеф.

На констатацију новинара да се очекује да ће и ЕУ именовати изасланика за дијалог и питање да ли би то створило гужву, Џозеф каже да они треба да сарађују.

"Сједињене Државе не могу саме да две стране одведу до споразума. Понављам, то и може бити разлог именовања Гренела, зато што је противљење Меркелове штетило приступу Могерини, Болтона, Тачија и Вучића о подели Косова", каже Џозеф.

Кометаришуцћи резултате избора на Косову, Џозеф каже да су они с једне стране јак ударац заТачија.

" Идеја да он има мандат бирача Косова о подели Косова заједно са председником Србије (Александром) Вучићем , јасно је да не постоји", сматра Џозеф.

С друге стране, и став Аљбина Куртија, који би могао да постане премијер,сматра он је "помешан", зато што је годинама сам инсистирао на уједињењу Косова са Албанијом.

"Он не жели да Косово буде независна држава већ да се припоји Албанији. То би било могуће разменом територија. Курти је такође рекао да је против предаје неког дела територије Србима", додао је Џозеф.

Када је реч о наставку дијалога, Џозеф каже да је Тачијева позиција сада ослабљена.

"Он не може да води преговоре на поверљив начин, као појединац, а без консултација за премијером. Уколико покуша да то уради, неће имати кредибилитет на Косову", сматра Џозеф.

Јер, како каже, сваки споразум који постигне, могао би да допринесе поделама, и биће озбиљно питање да ли ће га Косовари прихватити.

"Уколико Аљбин Курит буде премијер, не сумњам да ће се потпуно укључити у ове разговоре, заједно са председником Тачијем, који је, понављам, ослабљен на изборима јер је његова партија прошла веома слабо",закључује Џозеф.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести