Џозеф: Именовање Гренела је добар сигнал

ВАШИНГТОН: Едвард Џозеф, предавач на вашингтонском универзитету Џонс Хопкинс, сматра да је намера Беле куће да предложи амбасадора САД у Немачкој Ричарда Гренела за специјалног изасланика за преговоре Београда и Приштине добар сигнал, јер је реч о дипломатском представнику у земљи која је кључни играч у решавању питања Косова и има јасно изражен став против размене територија.
bela kuca
Фото: pixabay.com

"Дакле, он није само амбасадор, већ човек који има везе у немачкој влади, а ја верујем да је то још једна позитивна ствар. Зато што је амбасадор Гренел упознат са бригама Немачке у вези са поделом Косова или разменом територија, коју многи, уклучујући и мене и регионалне лидере, сматрају опасном и дестабилизујучом", рекао је Џозеф за Глас Америке.

Џозеф, каже да је рано рећи да ли би именовање Гренела значило покушај САД, које се не противе размени територија, да "омекшају" став Немачке.

"Реч је о сигналима, не треба да доносимо закључке преурањено. Али, за мене је добар сигнал то што је Гренел упознат са бригама Немачке у вези са решењем, које су, измеду осталих, заговарали и бивши саветник за националну безбедност у Белој кући Џон Болтон и шефица европске дипломатије Федерика Могерини. Надам се да је добро разумео и уважио разлоге због којих брине Немацка, јер су то валидни разлози", сматра Џозеф.

Он истиче да одлука Беле куће да предложи изасланика за преговоре Београда и Приштине показује озбиљан интерес администрације да се позабави тим питањем, упркос другим и интерним и међународним кризама.

Џозеф наводи и да не види да постоји било какав сукоб Беле куће и Стејт департмента, који је пре нешто више од месец дана именовао свог специјалног представника за Балкан, заменика помоћника државног секретара за Европу Метјуа Палмера, с обзиром да је и Гренел дипломата и да долази из Стејт департмента.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести