Драгишић: Сведоке против тзв. ОВК изместити са КиМ

БЕОГРАД: Посланик у Скупштини Србије и стручњак за безбедност Зоран Драгишић каже да је убиством шумарског инспектора Назима Рустемија послата јасна порука свима који су хтели да сведоче против људи који су извршили ратне злочине и оцењује да је измештање са Косова и Метохији једини начин да се заштите сведоци за злочине тзв. ОВК.
ovk Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Сви сведоци који су могли да сведоче против Рамуша (Харадинаја) су ликвидирани, а Назимовим убиством послата је јасна порука свима који би хтели да сведоче против људи који су извршили ратне злочине. После овога, врло је тешко очекивати да ће Специјални суд успети да обезбеди сведоке и то је најтања карика у целом том процесу", рекао је Драгишић за Косово онлајн.

Указао је да је на КиМ "у претходном периоду" убијен велики број сведока, а на питање како заштити сведоке против тзв. ОВК, каже да је "једини начин њихово измештање са Косова и да њихову заштиту преузму озбиљне службе".

У том контексту, напомиње да бивши припадници ОВК "и даље владају Косовом, имају озбиљан новац, велику политичку моћ", да мрежа ОВК није демонтирана и да сведоци апсолутно нису безбедни на Косову.

Подсећа да су сведоци против одлазећег косовског премијера Рамуша Харадинаја убијани и у иностранству, те оцењује да не зна колико ће сведока уопште бити спремно да сведочи против некадашњих припадника тзв. ОВК.

Упитан да ли Рустемијево убиство означава и крах Специјалног суда у Хагу, Драгишић каже да постоје случајеви људи који су страдали и који су били жртве тзв. ОВК, али напомиње да суд, да би их осудио, мора да има чврсте доказе, које обезбеђују сведоци.

Драгишић подсећа и да је тзв. ОВК своје "терористичке почетке" обележила убијањем Албанаца.

"Иако не знамо тачне бројеве, верујем да број Албанаца које су убили припадници ОВК није био мањи, ако не и већи у односу на број убијених Срба. Прва тактика ОВК је била застрашивање оних Албанаца који су били лојални држави, колико је било само убијених поштара, шумара, полицајаца, читавих породица... Ниједна етничка група није била заштичена", рекао је Драгишић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести