Дрецун: Даље међународно присуство охрабрује унитаристе

БЕОГРАД: Међународно присуство охрабрује оне који би да унитаризују Босну и Херцеговину и покушају да Република Српска нестане или да буде до те мере обезвлашћена да постоји само као нека врста невладине организације, истакао је данас председник Одбора за Косово и Метохију Народне скупштине Србије Милован Дрецун.
Milovan Drecun Foto: Tanjug/video
Фото: Милован Дрецун Фото: Танјуг/видео

Дрецун је, за РТС, коментаришући јучерашњу изјаву начелника Генералштаба војске Швајцарске Томаса Сислија да се не може предвидети крај мировних мисија у БиХ и на КиМ, рекао да од официра и шефа било које војске очекује једну реалну оцену ситуације на терену.

"Ја не бих могао у потпуности да се сложим са оценом Томаса Сислија. Она је тачна за КиМ да тамо треба да остану међународне снаге, али што се тиче БиХ даље међународно присуство охрабрује оне који би да унитаризују БиХ, да покушају да нестане РС или да буде толико обезвлашћена да постоји као нека врста невладине организације", објаснио је он.

Указао је да се сада из геополитичких разлога, ситуација у којој РС покушава да врати надлежности које су јој одузете, а које јој припадају по Дејтонском споразуму, којим покушава да се изједначи са другим ентитетом тумачи као дестабилизација, као нагло заоштравање политичке ситуације, приказује као потреба за додатно присуство Еуфора у БиХ.

"Видимо да је обавештајно деловање појединих западних земаља појачано, да се тамо већ налазе тимови који се декларишу као тимови за антихибридно деловање, у ствари се ради о хибридном деловању, и очекујем да ће у наредном периоду доћи до покушаја политичке дестабилизације Милорада Додика и актуелне власти у РС", сматра Дрецун.

Дрецун је казао да паралелно планирају повећањем броја косовских безбедносних снага, односно “замишљене војске Косова”, смањују своје присуство до минимално потребног нивоа, а то је 2.500 људи.

"Што се тиче Косова и Метохије и институција које тамо функцонишу, због сталних притисака на српски народ, због насиља које је уперено против српског народа, високе стопе криминала, потребно је међународно присуство. Кфор је највећа гаранција тренутно за какву такву безбедност српског народа, за минимум стаблности која је потребна на КиМ. Потребно је поставити и друго питање. Ако неко заиста жели да међународне снаге у потпуности обаве свој мандат на КиМ, како онда може да ради на трансформацији косовских безбедносних снага у војску Косова. Косово није држава, није чланица УН а Кфор је тамо по резолуцији 1244 која не предвиђа такву формацију", поручује Дрецун.

EUR/RSD 117.1216
Најновије вести