Дрецун: Искористити промену става САД према Косову

БЕОГРАД: Председник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је да је Вашингтон, због чврстог става Србије о КиМ, променио свој став и сада говоре да треба да се постигне споразум између Београда и Приштине. 
drecun, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

Дешавања претходних дана била темпирана да се ослаби позиција Србије, сматра Дрецун.

Он је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је одлазак Кфорових возила до прилаза хидроелектрани Газиводе био један усиљни марш без посебног образложења.

"Кфор треба да објасни да ли се ради о томе да су они спречили Албанце да заузму брану или се Кфор припрема да спроведе неку сличну акцију. То морамо да знамо јер улазимо у критичну фазу решавања косовског проблема", истакао је Дрецун.

Према његовим речима, косовски председник Хашим Тачи је одмах затим искористио ситуацију и појављивање Кфора да у игру уведе причу о енергетском споразуму.

"Они имају отворене аспирације да преузму управљање хидроцентралом а заборављају да Србија дан-данас отплаћују кредит за изградњу електране. Не може се тек тако располагати имовином Србије", напоменуо је председник скупштинског одбора за КиМ за РТС.

Дрецун смтра да је све изгледа темпирано ка слабљењу позиције Србије.

"Спроведена је и једна застрашујућа кампања да Београд припрема да инсценира насиље над Србима. Постоје појединци и на северу Косова који са опозицијом у Србији пласирају лажи. Та лаж није прошла, Србија је реаговала врло смирено. Снажне поруке су послате од стране Србије", указао је Дрецун.

Истакао је да треба прихватити "руку САД" иначе ћемо, каже, да направимо историјску грешку.

Објашњава да је дошло до промене става у Вашингтону према Косову јер су до јуче говорили да се не може разговарати о статусу.

"Сада говоре да треба да се постигне споразум између Београда и Приштине. Зашто то говоре? Зато што су суочени са нашим чврстим ставом. Зато се сада Албанци прибојавају и покушавају да подигну сопствени улог са намером да покажу да морају много више да дају Албанцима него што би Србија требало да добије", указао је он.

Заједницу српских општина (ЗСО), како је рекао, Албанци хоће да искористе као средство за трговину.

Дрецун сматра да Брисел мора да уради све да ситуација буде предвидива.

Истиче да Срби, као народ, своју пажњу у деловању у међународном плану морају да усмере ка САД.

"Оне имају пресудан утицај на догађаје на овим простору. Мислим да бисмо тако били на добром путу да побољшамо наше позиције, одбранимо РС од унитаризације. Проблем не може да се реши ако сте у сталном сукобу са најјачима", закључио је Дрецун.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести