Петковић: За договор о енергетици потребно је формирати ЗСО

БЕОГРАД: Да би се дошло до било каквог договора о енергетици између Срба и Албанаца на Косову и Метохији потребно је да се формира Заједница српских општина (ЗСО), а јасно је да Приштина не жели да је формира, рекао је данас помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.
petkovic, tanjug arhiva
Фото: Petar Petković, foto: Tanjug arhiva

Петковић је истакао да је председник Србије Александар Вучић јасно неколико пута рекао да постоје црвене линије када је реч о Газиводама и трафостаници Валач.

Пошто Приштина не жели да формира ЗСО а у Бриселском споразуму стоји да када се говори о енергетици ту се ради само о договорима, а не о коначном споразуму, Србија се налази у ситуацији у каквој се налази, а која се пре свега односи на константне претње да ће да се заузму Газиводе и Валач, рекао је он за Пинк.

Како је навео на те претње Србија је врло мудро реаговала, поготову што жели да застити мир и безбедност Србима на КиМ, али и у Србији, водећи рачуна о безбедности у читавом региону.

Објаснио је да Газоводе хидроелектрана, као и трафостаница Валач, представљају два објекта од стратешке важности и за државу Србију, а поготову за српски народ на Косову и Метохији, пре свега за Србе на северу КиМ, јер се преко та два објекта Срби снабдевају струјом. 

"Оно што је посебно битно јесте да је језеро Газиводе битно и за сву воду која долази на КиМ и коју користе становници Приштине и захваљујући тој води се хлади и Термоелектрана Обилић 1 и 2. Та два објекта су од стратешког значаја за позиционирање на КиМ и то добро знају и међународне снаге које се доле позиционирају, али и држава Србија", додао је Петковић.

Истакао је да "букачи" који шире дезинформације само желе да слабе позиције Србије, јер нико није говорио ни о подели, ни о разграничењу, ни о етничким границама, а и питање је да ли би то било прихваћено од стране западних сила које су ментори косовске независности. 

"Видимо да Албанци инсистирају на независности Косова, а са друге стране имамо председника Вучића који мудро ћути и не излази са конкретним моделом решења, јер жели да осигура да то решење има подршку, а када је буде имало да се полако крене у договор једне и друге стране", навео је.

Говорећи о формирању ЗСО, Петковић је казао да је јасно да Приштина не жели да формира ЗСО, као што је јасно и да је јуче истекао рок за представљање нацрта статута за формирање ЗСО.

"У петак је Харадинај рекао да ће у суботу бити представљен извештај. Нити је тај извештај представљен, нити је за то надлежна нека њихова радна група, јасно је у Бриселу, Приштини и Београду утврђено да нацрт статута ЗСО једино може да донесе Управљачки тим", казао је Петковић.

Додао је да је Управљачки тим завршио нацрт статута и да ће га упутити Бриселу који ће позвати две стране да се о томе разговара.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести