Дрецун: Једнострани потези Приштине се не санкционишу

БЕОГРАД: Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун изјавио је данас да Приштина своје једностране потезе покушава да пребаци на терет Београда пласирањем лажних вести.
Milovan Drecun Foto: Tanjug/video
Фото: Милован Дрецун Фото: Танјуг/видео

Дрецун је рекао да Приштина, не дозвољавајући директору Канцеларије за КиМ Петру Петковићу улазак на КиМ, једнострано тумачи споразум о слободи кретања.

"Посете се само најављују, али Приштина све чешће забрањује посете наших званичника. Ако браните одлазак директору Канцеларије за КиМ, ви браните да се помогне тамошњем народу", истакао је Дрецун за РТС.

Навео је да све једностране потезе Приштина покушава да пребаци на терет Београда, између осталог пласирањем лажних вести и информација, као што је прича да Београд није дозволио долазак министарки спољних послова у влади привремених приштинских институција Доники Гервали у Бујановац и Прешево.

"Брисел са друге стране само говори, али не делује, и тај начин рада ЕУ не доноси резултате јер ЕУ нема ауторитет код Приштине", оценио је Дрецун.

Навео је да се једнострани потези, као што је укидање граница између Албаније и Србије на делу КиМ такође не санкционишу, а да Београд чека и реакцију на одлуку Приштине да не дозволи спровођење референдума на територији покрајине.

"Оне западне земље које могу требало би да утичу на Приштину да одустане од идеје да не дозволи референдум на КиМ. Тиме се крше основна људска права, а то је и демократско право да се грађани изјасне на референдуму", истакао је Дрецун.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести