Дрецун: Критичан моменат у процесу дијалога Београд – Приштина

БЕОГРАД: Председник скупштинског Одбора за КИМ Милован Дрецун изјавио је данас да Приштина инсистира на поштовању Бриселског споразума само онда када јој то одговара, у супротном се позива на то да споразум не постоји и да га неће реализовати, нарочито у кључном делу који се тиче формирања Заједнице српских општина.
drecun, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

“И Курти и Вљоса Османи кажу да за њих Брислески споразум не постоји, не знам зашто се онда поводом ове једностране насилне акције на северу по питању таблица опет позивају на тај споразум ако нема Бриселског споразума”, упитао је Дрецун.

Он је подсетио да Аљбин Курти каже да су тај споразум договорили и потписали претходни представици привремених институција у Приштини, наводећи да је то за другу страну која потписује споразум ирелевантно, јер свуда у свету се договорено реализује.

“Ми имамо сада критичан моменат у целом процесу дијалога између Београда и Приштине, јер морамо да разјаснимо ситуацију. Морамо да знамо где се ми налазимо, шта да радимо даље”, рекао је Дрецун.

Како је додао, мора да се зна, да ли споразуми постоје или не постоје.

“Мислим да није довољно ово што је (Жозеп) Борељ рекао да су ти споразуми на столу. Најуверљивије би било да Борељ, Лајчак, као и Курти и Вљоса Османи с друге стране заједно изађу пред јавност и кажу да Бриселски споразуми важе. Да то чујемо и од званичника из Приштине. То је јако битно”, рекао је Дрецун.

Друго питање је ако споразуми важе када ће бити формирана Заједница српских општина.

“Изјаве које иду ка томе, а које суштински не померају ствари напред ка реализацији ништа не значе. Курти цео Бриселски споразум хоће да претвори, не у реализацију онога што је договорено и постизању компромисног решења, него само и искључиво о међусобном признању и зато све ово ради”, сматра Дрецун.

На питање да ли очекује притисак међународне заједнице на Приштину, Дрецун каже да не мора да се ради о притиску, али је, оцењује, велики проблем ако Приштина сматра да не треба поштовати ауторитет посредника ЕУ, Вашингтон, званичну Моксву или Пекинг.

“Онда треба урадити нешто што може да личи на притисак, али нешто што би било привођење Приштине ка једном политички рационалном понашању, јер свуда у свету се зна. Приштина мора да се суочи са одговорношћу за такво једнострано понашање које је неприхватљвио”, рекао је он.

Дрецун оцењује да Брисел и Вашингтон не иду путем који би Приштину могао да наведе на промену понашања, те да му се чини да су сувише толерантни или благи у реакцијама.

“Мислим да би морали да буду много одлучнији као што су САД урадиле када су издејствовале изборе на КиМ, када је прва такозвана Куртијева влада оборена”, закључио је Дрецун.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести