Дрецун: Курти не тражи решење, жели да изазове сукобе

БЕОГРАД: Председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун изјавио је поводом јучерашње одлуке Приштине о пуној примени РКС таблица од 21. априла идуће године, да Приштина показује неспремност да се пронађе решење које, како је рекао, искључиво може да се постигне договором.
drecun, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

“Не сме се заборавити да је Приштина одбила да се настави мандат радне групе која је требало да понуди неко решење које би се онда усвојило на састанку на врху. Након истека шестомесечног мандата те групе, они су одбили да се даље настави рад, што је указивало да не желе решење”, објаснио је Дрецун за Танјуг.

Друго, стигло је наређење специјалним полицијским формацијама да буду спремне да на северу Косова насилно примењују ту једнострану одлуку, пре или касније да одузимају возила, додао је Дрецун.

Дрецун је оценио да Курти није спреман да се тражи решење за регистарске таблице већ да се изазове сукоб, јер, како каже, њему је првенствени циљ да потпуно нестану таблице са ознакама КМ или чак и оне друге статусно неутралне КС и да се тамо вози са таблицама које нису статусно неутралне.

“Посебно је јако упозорење то што је на састанку челних људи косовске полиције и Еулекса, директор косовске полиције рекао да ће они интервенисати на северу када се буде донела одлука у Приштини везано за скидање таблица и да су чак спремни на жртве у сопственим редовима”, рекао је Дрецун.

Дрецун напомиње да се поставља питање ко ће да изазове те жртве, оцењујући да се унапред ствара атмосфера где би Срби били окривљени за неко евентуално насиље и сукобе.

“То показује да Приштина жели сукобе, а неће решење. Ово што је Курти сада урадио није никакво излажење у сусрет захтевима Квинте, није никакво прелазно решење већ само даља припрема за изазивање сукоба”, сматра Дрецун.

На питање о томе да би Ирска могла да покрене процедуре за пријем Косова у Савет Европе и да је за Србију ситуација неповољна, Дрецун подсећа да је то питање “бројки” и већине у тој организацији.

“Просто. Ко има већину он ће прогурати одлуку, иако је неуобичајено и иако лажна држава Косово није члан Уједињених нација, једноставно политичко насиље је нешто што карактерише понашање Запада”, рекао је Дрецун и додао да је то главни разлог због чега се Курти овако понаша.

Дрецун је навео да нема санкција за Куртијеве потезе, додајући да Запад само вербално уме да осуди његово понашање и да тражи нешто без икаквих санкција или присиле да се то уради, а има моћ да може.

“Када ви уместо да санкционишете овакво Куртијево понашање, који упркос захтевима Квинте, посебно САД, не жели да одложи примену те једностране одлуке, а ви га уместо санкција наградите причом да ће се покренути процедура за пријем лажне државе Косово у Савет Европе, онда наравно Куртија то охрабрује”, навео је Дрецун.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести